Антиконсуматорство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Антиконсуматорството е обществено-политическа идеология, която се противопоставя на консуматорството и постоянното купуване. Антиконсуматорството сезира действия на хора и на бизнес корпорации в преследване на финансови и икономически цели за сметка на общественото благо. Основните му области на интерес са опазването на околната среда, социална стратификация и етика в управлението на обществото. В политиката, Антиконсуматорството се припокрива донякъде с екологичната активност, антиглобализацията и активизъм за правата на животните.

Антиконсуматорството се описва в творби, като книгата „Без лого“ (2000 г.) на Наоми Клайн и документалният филмКорпорацията“ (2003), на Марк Акбар и Дженифър Абът.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anti-consumerism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.