Антиматерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ускорител на антипротони

Антиматерия – това е материя, съставена от античастици. Античастиците са също частици, но различното при тях е, че ги изграждат антикварки, а не кварки. Елементарните частици лептони, които не са изградени от кварки - те имат антилептони. Електроните имат антиматериален аналог наречен антиелектрон или позитрон. Протоните - антипротони, а неутроните - антинеутрони. Намерен е и антиматериален аналог на неутриното, чиято античастица е антинеутриното.

Ако частица и античастица влязат в контакт, те се анихилират и цялата им маса в покой се превръща в огромно количество енергия, която довежда до възникването на други двойки частици и античастици или отлита под формата на електромагнитно излъчване. При тези реакции масата в покой не се запазва, въпреки че отношението маса – енергия (E = mc²) остава постоянна.

Ако една частица не е електронеутрална, нейната античастица има противоположен електрически заряд. Частиците и съответните им античастици имат равна маса. Въобще всички античастици имат противоположни квантови числа (това включва заряда, но не и масата). Някои учени смятат, че е възможно да съществуват цели галактики и планети от антиматерия, но това все още не е доказано със сигурност. Четвърт грам антиматерия се анихилира с мощност, равна на 5 килотона. Предполага се, че при Големия взрив всичко се е появило в две – материя и антиматерия.

На 8 май 2011 г. екип от CERN успява да улови и задържи атоми антиводород в продължение на цели 1000 секунди – това са близо 17 минути и 10 000 пъти по-дълго, отколкото досега. В края на експеримента рекордно задържалата се на този свят антиматерия изчезнала с проблясъци, частица по частица.