Антимово (област Силистра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за селото в Област Силистра. За другото българско село с това име вижте Антимово (Област Видин).

Антимово
Сградата на кметството в село Антимово
Сградата на кметството в село Антимово
Общи данни
Население40 души[1] (15 септември 2022 г.)
2,32 души/km²
Землище17.397 km²
Надм. височина124 m
Пощ. код7628
Тел. код085303
МПС кодСС
ЕКАТТЕ00494
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСилистра
Община
   кмет
Тутракан
Димитър Стефанов
(независим)
Антимово в Общомедия

Антимово е село в Североизточна България. То се намира в община Тутракан, област Силистра.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Антимово се намира на около 15 km на югоизток от общинския център град Тутракан и на около 50 km на югозапад от областния център град Силистра.

История[редактиране | редактиране на кода]

„... От любов към народност напущат бащините си огнища и искат да се заселят в свободната им прадедова земя...“ Дневник на Константин Симеонов, учител в село Антимово.

Село Антимово е носело името Кузгун, Вискьойска община, Тутраканска околия. Преди Руско-турската война е било населено предимно с турци и черкези. След края на войната и Берлинския договор намиращите се в Беломорска Тракия българи тръгват към освободените български територии. От селата Кавакли и Ениджия, Лозенградска околия, Одрински вилает, на 3 март 1879 г. потеглят 100 бежанци в керван от тридесет коли с животни, покъщнина и хора. През Одрин, Свиленград, Харманли, Ямбол, с. Лозенец (Сливенско), Карнобат, Айтос, Провадия с няколкодневни престои и опити за заселване в различни села, керванът от седемдесетте фамилии за малко се установява в Новопазарско. Тук 30 фамилии решават да продължат към препоръчано, но непознато село Кузгун. След седемдневно пътуване се оказват в покрайнините на село Кузгун. Денят е 14 август 1879 г. Започва нов живот за преселилите се в Кузгун българи. Построяват си училище, създават Селска каса „Сърп“, а през 1906 г. преименават по законен път селото си на името на Екзарх Антим – Лозенградчанин. Документи се съхраняват в кметството на село Антимово, община Тутракан, област Силистра.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на Спасовден. Винаги в четвъртък, но се празнува в първата събота след Спасовден.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]