Антипатър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Антипатър.

Антипатър
пълководец в Древна Македония
Роден: 397 г. пр.н.е.
Палиура (Македония)
Починал: 319 г. пр.н.е. (78 г.)

Антипатър (на старогръцки: Αντίπατρος, Antipatros, Antipater; * 397 пр.н.е. в Палиура (Paliura, Македония); † 319 пр.н.е.), син на македонския благородник Йолай (Iolaos), е македонски пълководец по времето на Филип II Македонски и Александър Велики. Той е основател на македонската царска фамилия Антипатриди. Той е регент на Древна Македония (334 – 319 пр.н.е.) и регент на Александровото царство (321 – 319 пр.н.е.).

Антипатър е един от най-високопоставените пълководци през последните десет години от управлението на Филип II Македонски. По време на прехода на Александър III Македонски на изток, Антипатър остава на Балканския полуостров като заместник на Александър в Македония и Гърция. През 331 г. пр.н.е, той потушава въстание на спартанците, а след смъртта на Александър през 323 г. пр.н.е потушава и Ахейско въстание. Tой е един от най-важните диадохи.

За свой наследник той определил Полиперхон. След смъртта на Антипатър през 319 г. пр.н.е, малко след завръщането му в Македония, Македонската империя започва да се разпада. Неговият син Касандър е против това решение и предизвиква така втората диадохска война.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

От брака си с вече неизвестна по име жена той има няколко деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ариан, Anabasis 7.12.7, 7.27.1 – 2
  • Плутарх, Alexander 77
  • Диодор, 17.118.1 – 2
  • Julius Kaerst: Antipatros 12. In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band I,2, Stuttgart 1894, Sp. 2501 – 2508 (1, 2, 3, 4).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония