Антипатър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Антипатър.

Антипатър
Ἀντίπατρος
македонски военачалник
Antipatro rè - Fanelli Francesco - 1695.jpg
Роден
Починал
Семейство
Братя/сестри Касандър (брат на Антипатър)
Деца Никея Македонска
Евридика I
Касандър
Фила
Плейстарх
Йолай (син на Антипатър)
Филип
Алексарх

Антипатър (на старогръцки: Αντίπατρος), син на македонския благородник Йолай, е македонски пълководец по времето на Филип II Македонски и Александър Велики. Той е основател на македонската царска фамилия Антипатриди. Той е регент на Древна Македония (334 – 319 г. пр. Хр.) и регент на Александровото царство (321 – 319 г. пр. Хр.).

Роден е в 397 г. пр. Хр. в Палиура. Антипатър е един от най-високопоставените пълководци през последните десет години от управлението на Филип II Македонски. По време на похода на Александър III Македонски на изток, Антипатър остава на Балканския полуостров като заместник на Александър в Македония и Гърция. През 331 г. пр. Хр., той потушава въстание на спартанците, а след смъртта на Александър през 323 г. пр. Хр. потушава и Ахейското въстание. Tой е един от най-видните диадохи.

За свой наследник той определя Полиперхон. След смъртта на Антипатър през 319 г. пр. Хр., малко след завръщането му в Македония, Македонската империя започва да се разпада. Неговият син Касандър е против това решение и предизвиква така наречената Втора диадохска война.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

От брака си с вече неизвестна по име жена той има няколко деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ариан, Anabasis 7.12.7, 7.27.1 – 2
  • Плутарх, Alexander 77
  • Диодор, 17.118.1 – 2
  • Julius Kaerst: Antipatros 12. In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band I,2, Stuttgart 1894, Sp. 2501 – 2508 (1, 2, 3, 4).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония