Антоан-Филип Орлеански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Херцог Дьо Монпансие във военна униформа. Версай

Луи-Антоан-Филип Орлеански, херцог Дьо Монпансие (на френски: Louis Antoine Philippe d'Orléans, duc de Montpensier, 3 юли 1775 - 18 май 1807) е френски благородник, по-малък брат на френския крал Луи-Филип.

Луи-Антоан е роден в Пале Роял на 3 юли 1775. Син е на орлеанския херцог Луи-Филип, който по време на революцията става по-известен като Филип Егалите, и на принцеса Луиза-Мари-Аделаид дьо Бурбон.

След революцията Антоан-Филип не емигрира в чужбина, а остава във Франция, където семейството му се ползва с доверието на новата власт заради активното революционно поведение на орлеанския херцог. През 1791 г. Антоан-Филип постъпва като лейтенант във войската под командването на брат си Луи-Филип. По време на съдебния процес срещу Луи XVI, в който орлеанският херцог е един от съдиите в трибунала, Антоан-Филип неуспешно се опитва да убеди баща си да не гласува за смъртната присъда на краля.

През април 1793 г. Антоан-Филип е арестуван по заповед на якобинците, които изпитват недоверие към всички представители на Бурбоните, и е хвърлен в затвора Сен Жан в Марсилия. Бащата, майката и по-малкият брат на Атоан-Филип също са арестувани. През есента Филип Егалите е екзекутиран. В затвора Антоан-Филип се разболява от туберкулоза, която по-късно става причина за смъртта му.

Отървал се като по чудо от гилотината по време на Големия Терор, Антоан-Филип е освободен от затвора след падането на Робеспиер по затъпничеството на любовника на майка си - Жак-Мари Рузе, член на съвета на 500-те. През 1796 г. с декрет на Директорията Антоан-Филип и брат му графът на Бужуле са експулсирани във Филаделфия, САЩ, където френското шарже д'афер отпуска на Антан-Филип годишна пенсия от 15 000 франка. Във Филаделфия през 1797 г. Антоан-Филип се събира и с брат си Луи-Филип. Две години братята обикалят из Нова Англия и Мисисипи.

През 1800 г. те се завръщат в Европа и се установяват в Англия. През 1807 г. туберкулозата на Антоан-Филип се влошава. Луи-Филип решава да заведе брат си в Девън, за да подиша свеж въздух. По пътя те спират в Салт Хил, където Антоан-Филип получава респираторна криза и умира на 18 май, стискайски ръката на брат си. Опелото на Антоан-Филип е извършено по католически обред в католическата катедрала на „Кингс стрийт“ в Лондон. Със съдействието на Шарл X и херцога на Кент Луи-Филип получава разрешение да погребе брат си в Уестминстърското абатство.

Антоан-Филип има един незаконен син, наречен Жан-Антоан-Филип Дантен (1797 – 1858).