Антонио Карачи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антонио Карачи
Antonio Carracci
италиански художник
Портрет на Антонио Карачи
Портрет на Антонио Карачи
Роден
1583 г.
Починал
8 април 1618 г. (35 г.)
Стилбарок
Агостино Карачи
Антонио Карачи в Общомедия

Антонио Карачи (на италиански: Antonio Carracci) е италиански художник, син на Агостино Карачи и племенник на Анибале Карачи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Датата на раждане на Антонио Карачи не е известна. Според Джулио Манчини, Антонио умира на 25 години, докато според Джовани Баглионе, който го познава лично, тъй като и двамата са членове на Академията на Сан Лука,[1] Антонио Карачи умира на 35 години[2]. В анонимна бележка[3] се казва, че той е единственият син на Агостино Карачи, че Тинторето е негов кръстник, и че умира на 28 години.

Карло Чезаре Малвазия, който пише „Художник Фелсина“[4] биография на Антонио Карачи, успява да интервюира негов братовчед, дон Джовани Батиста Карачи, от когото научава, че Антонио е роден от куртизанка (или по-скоро наложница) на име Изабела в енорията Санта Лучия във Венеция и че майка му е била с него в Рим когато умира.[5] Малвазия прави запитване в енорийските регистри, но тъй като Антонио Карачи е извънбрачно дете и не се знае с точност фамилията на майката, търсенето не дава резултат. Според него най-вероятната година на раждане е 1583 г., потвърдена и от Баглионе[6].

Въпреки че Антонио е незаконородено дете, Агостино Карачи припознава сина си и му дава фамилното си име Карачи. Но след смъртта на Агостино брат му Анибале Карачи и чичо му Джовани Антонио, за да получат наследството, пишат на кардинала Одоардо Фарнезе, поставяйки под въпрос бащинството на Агостино. Антонио се изправя пред съда и успява да се защити, но полемиките, предизвикани от спора, го принуждават да напусне Болоня завинаги.[7]

Заедно с други ученици, като Доменикино и Джовани Ланфранко, Антонио изучава изобразителното майсторство при баща си Агостино.

През 1602 г. след смъртта на баща му, Антонио заедно с другите ученици на Агостино се премества в Рим при чичо си Анибале и участва в декорацията на галерия Фарнезе и параклиса на Палацо Алдобрандини.

Великият потоп, Лувър, Париж

След смъртта на чичо му (1609 г.) младият художник твори в църквите „Санта Мария в Монтичели“, „Сан Джироламо дели Скиавони“, „Санта Мария в Трастевере“, „Сан Себастиано фуори ле Мура“ и в Палацо Матей, Рим.

Заедно с Гуидо Рени участва в декорацията на параклиса в двореца Квиринал, където изографисва олтара. Също в Квиринал той изработва стенописите в „Зала на потопа“, в които изобразява малки истории със старозаветни епизоди. Там той рисува сцената на Великия потоп, от която идва и името на залата. Антонио възпроизвежда същата композиция и върху дърво, което е едно от най-известните му произведения, изложено в Лувър, Париж.

В майсторския стил на Антонио Карачи, важна роля изиграва школата на чичо му Анибале Карачи, както и влиянието на Доменикино. Макар и да черпи от извора на добрата школа на Агостино и Анибале Карачи, той не достига техните върхове и известност.

Антонио Карачи умира на 8 април 1618 г. и е погребан в църквата Сант Андрея деле Фрате, Рим.

Картини на Антонио Карачи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. R. Zapperi, p. 3
  2. G. Baglione, p. 150
  3. Biblioteca corsiniana (Roma), cod. corsiniano 31 E 12, c. 155v. (cit. in R. Zapperi, p. 3)
  4. C. C. Malvasia, Felsina pittrice (Bologna 1678), ed. a cura di G. Zanotti (Bologna 1842), I, pp. 369 e segg.
  5. R. Zapperi, p. 4
  6. R. Zapperi, p. 5
  7. R. Zapperi, p. 7
  • Roberto Zapperi, I ritratti di Antonio Carracci, in Paragone XXXVIII/449 (1987), pp. 3 – 22
  • Donald Posner, CARRACCI, Antonio, in Dizionario biografico degli italiani, vol. 20, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1977
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Antonio Carracci в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​