Антонио Кастехон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антонио Кастехон
испански генерал
Званиегенерал-лейтенант
Служи наИспания Кралство Испания
Испания Втора испанска република
Испания Франкистка Испания
Род войскиИспанска армия
Африканска армия
Битки/войниРифска война
Гражданска война в Испания

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
2 юли 1979 г. (83 г.)

Антонио Кастехон Еспиноса (на испански: Antonio Castejón Espinosa) е испански генерал от Африканската армия, който се бие за националистите в Гражданската война в Испания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден във Филипините, по това време испанска колония.

В началото на Гражданската война частта на майор Кастехон от Испанския легион се присъединява към бунтовниците и поема контрола над Тетуан в Испанско Мароко. През август 1936 г. той командва една от четирите националистически колони, които превземат Бадахос с щурм.[1] Произведен в полковник през 1937 г.

Кастехон получава командването на 102-ра дивизия на армията на Андалусия по време на битката при Ебро. Повишен е в генерал в края на войната. От 1939 до 1942 г. командва дивизия на Испанския чуждестранен легион.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thomas, p. 318

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Antonio Castejón Espinosa в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​