Антонио Масео

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антонио Масео
кубински революционер

Званиегенерал-майор
Години на служба1868 – 1896
Род войскиКубинска освободителна армия
Битки/войниДесетгодишна война
Кубинска война за независимост

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
7 декември 1896 г. (51 г.)
Антонио Масео в Общомедия

Антонио Масео Грахалес (на испански: Antonio Maceo Grajales) е кубински революционер, който играе важна роля в Десетгодишната война и Кубинската война за независимост.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейството на венецуелски селски градинар Маркос Масео (който се мести от Венецуела в Сантяго де Куба през 1823 г.) и кубинската мулатка Мариана Грахалес Коелю. От 16-годишна възраст работи за баща си като водач на мулета. Масео е успешен предприемач и фермер.

С началото на 10-годишната война за независимост (1868-78) се присъединява към Въстаническата армия заедно с баща си и братята си. За пет месеца Масео преминава от редник до командир (майор) и по-късно през 1878 г. получава чин генерал-майор от Освободителната армия. За цвета на кожата, статуса и физическата си сила той получава от другарите си прякора Бронзовия титан (El Titan de Bronce). След войната е в изгнание в различни страни на Латинска Америка (Хаити, Ямайка, Коста Рика), подготвяйки ново въстание в Куба.

През април 1895 г. Масео, Хосе Марти и други патриоти пристигат в Куба и започват ново въоръжено въстание срещу Испания.[1] Масео, заедно с Максимо Гомес ръководи революционните сили в провинция Ориенте и през септември става заместник-командващ на Освободителната армия.

На 7 декември 1896 г. Масео е убит близо до Сан Педро, където се насочва с малък отряд бойци, попадайки под интензивен огън от испанците, които го забелязват. Заедно с него е убит и синът на Гомес, който се опитва да го измъкне.

Паметниците на Масео са издигнати в Сантяго де Куба и друг в Хавана до болницата Hermanos Ameijeiras. Град Масео, щата Кентъки в САЩ също е кръстен в негова чест.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gjelten, Tom. Bacardi and the Long Fight for Cuba: The Biography of a Cause. Penguin's Books, 2012. ISBN 978-1101574966.
  2. Rennick, Robert M. Kentucky Place Names. University Press of Kentucky, 1987. с. 183. Посетен на May 24, 2021.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Масео, Антонио“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​