Антонис ван Дайк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антонис ван Дайк
Anthonis van Dyck
фламандски художник

Роден
Починал
Погребан Катедрала Сейнт Пол, Сити, Великобритания

Етнос Фламандци[1][2][3]
Кариера в изкуството
Стил барок
Жанр историческа живопис, Портрет
Учители Петер Паул Рубенс
Направление портретист
Антонис ван Дайк в Общомедия

Антонис ван Дайк (на нидерландски: Anthonis van Dyck) е фламандски художник, по-късно водещ придворен художник в Англия. Той е известен със своите портрети на членове от кралското семейство. Творчеството му повлиява силно английската портретна живопис.

Живот и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ван Дайк е роден в Антверпен. През 1615 г. става независим художник, което не се среща често по това време. В младите си години е главен асистент на Рубенс. През 1620 г. пристига в Англия, но не успява да бъде представен на крал Джеймс I. След 4 месеца се връща във Фландрия. След това заминава за Италия, където остава 6 години, изучавайки италианските майстори и поставяйки началото на кариерата си като успешен портретист. През 1627 г. той се връща в Антверпен, където за няколко години рисува множество шедьоври.

Неговата слава достига до ушите на крал Чарлс I, който го кани в Англия. През 1632 г. художникът пристига отново в Лондон. Успехът му там е бърз.

Той рисува портрети на краля, на кралица Хенриета, на децата на краля, на Томас Уентуърт – граф на Страфорд и много други придворни персонажи, в допълнение портрети на себе си и любовницата си Маргарет Лемон. През юли 1632 г. той получава рицарско звание, а през 1633 г. званието „кралски художник“. Получава също значителна пенсия и се оженва за дъщерята на лорд Рутвен. През 1634 г. прави кратко пътуване до Антверпен, а през 1641 г. до Франция.

В късния период на живота си той извършва само кратки довършителни работи по портрети, нарисувани от учениците му, но планирани по негов дизайн.[4].

Ван Дайк умира през 1641 г. в Лондон и е погребан в катедралата „Св. Павел“.

Той оказва голямо влияние на английската портретна живопис, затова някои последователи го наричат основател на английската живописна школа. В Англия е известен характерният костюм „Ван Дайк“. На негово име има също наречен пигмент за маслени бои – кафяво „Ван Дайк“.

По-известни произведения[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]