Антония Трифена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антония Трифена
тракийска царица
Родена
Починала
Семейство
Баща Полемон I
Майка Питодорида
Братя/сестри Полемон II
Съпруг Котис III (сапеи)
Деца Полемон II
Гепепирис
Котис IX
Реметалк III
Питодора II
Реметалк II

Антония Трифена (Antonia Tryphaena, Tryphaena of Thrace or Tryphaena, Tryphaena или Tryphäna, (на гръцки: η Άντωνία Τρύφαινα or Τρυφαίνη, * ок. 15 пр.н.е., † ок. 49 г.?) е от 22 (или 33) до 38 г. царица на Понт. Тя е принцеса на Боспорското царство, Понт, Киликия, Кападокия и римска клиент-царица на Тракия.

Нейните синове Котис и Полемон са владетели на Понт, Малка Армения и част от Арабия. Нейнитя братя Зенон Артакс III е цар на Велика Армения (18-35), a Полемон II на Понт. Нейният зет е цар на Тракия.

Трифена е дъщеря на понтийския владетел Полемон I (упр. 37–8 пр.н.е.) и на царица Питодорида (29 пр.н.е.-33 или 38 г.) и правнучка на триумвира Марк Антоний и Антония Хибрида Младша. Така тя е далечна братовчедка на Нерон и Калигула. Баща и умира през 8 пр.н.е. и майка ѝ се омъжва втори път за Архелай (последният цар на Кападокия) и тя става доведена сестра на Глафира.

По майка Трифена е внучка на Питодор от Трал и Антония (дъщеря на Марк Антоний).

Съпруга е от преди 12 пр.н.е. на тракийския владетел Котис III, принц на сапеите и цар на одрисите и астите. Той е също архонт на Атина и построява зала с колони на храма на Асклепий в Епидавър. Около 17/18 г. Котис е също цар на Велика Армения, Киликия и Тракия. По време на банкет чичо му Раскупорис III го обвинява в заговор и затваря по време на мирен банкет от затваря. След като Тиберий изисква да му го изпратят, Раскупорис го убива и казва, че се е самоубил.

Тя търси заедно със синовете си убежище в Рим. Трифена обвинява Раскупорис през 19 г. пред Сената в Рим. Раскупорис е осъден и изгонен. Тракия се разделя между син му Реметалк и още малолетните синове на Трифена. Тя е роднина чрез майка си с римската императорска фамилия и оставя синовете си да бъдат възпитавани заедно с младия Калигула в дома на Ливия Друзила.

Антония Трифена става жреца на Ливия Друзила, когато Клавдий провъзглася баба си (умряла през 29 г.) за богиня.

Антония Трифена умира в 49 г.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

  • Реметалк II е цар на Одриското царство 18 – 38 г.
  • Гепепирис, се омъжва за римския клиент цар Тиберий Юлий Аспург на Боспорското царство 14/15–37/38 г. от Аспургидите
  • Питодора II (* 2) се омъжва за втория си братовчед по бащина линия Реметалк III (също възпитаван в Рим), който Калигула прави 38 г. цар на Тракия и е убит през 46 г. Тракия става римска провинция.
  • Котис IX (* 10) е също възпитаван с Калигула. През 38 г. (малко по-късно от брат му) Калигула му дава чрез решение на Сената Малка Армения (Armenia minor) и по-късно части от Арабия.

С името на Антония Трифена е свързано преданието за първата християнска светица Текла, ученичка на св. апостол Павел.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Сапрыкин С. Ю. 1995. Женщины-правительницы Понта и Боспорского царства (Динамия, Пифодорида, Антония Трифена). // Женщина в античном мире. М.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]