Антония Хибрида Младша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антония Хибрида Младша
Antonia
римска благородничка
Родена
1-ви век пр.н.е.
Починала
неизв.
Семейство
Род Антонии
Баща Гай Антоний Хибрида[1]
Майка неизвестна[1]
Братя/сестри Антония Хибрида Старша
Съпруг Марк Антоний (47 пр.н.е.)[1]
Партньор Публий Корнелий Долабела
Деца Антония[1]

Антония Хибрида Младша (на латински: Antonia Hybrida Minor; * 73 пр.н.е.) е втората съпруга на Марк Антоний и негова първа братовчедка по бащина линия.

Вероятно тя се омъжва през 53/52 пр.н.е. и е втората съпруга на Марк Антоний. Преди това той е бил женен за Фадия, дъщеря на освободения Квинт Фадий Гал.

Според Плутарх, през 47 пр.н.е. Антоний се развежда с нея, тъй като разбира, че тя му изневерява с неговия приятел Публий Корнелий Долабела (консул 44 пр.н.е.). Антоний се жени за Фулвия.

Антония е дъщеря на Гай Антоний Хибрида, консул през 63 пр.н.е. и проконсул на провинция Македония. Сестра е на Антония Хибрида Старша, която се омъжва за римския трибун Луций Каниний Гал (народен трибун 56 пр.н.е.). По бащина линия е внучка на оратора Марк Антоний Оратор (консул 99 пр.н.е.).

Антония Хибрида Младша и Марк Антоний имат през 50 пр.н.е. една дъщеря също Антония, която се жени за гръка Питодор от Трал и ражда Питодорида, която се омъжва за понтийския цар Полемон I, наследява трона и става царица на Понт и Кападокия.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Elimar Klebs, Antonius 110). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band I,2, Stuttgart 1894, Sp. 2639 – 2640.
  • Patricia Southern (Pat Southern), Marcus Antonius, dt. 2000, S. 18f.; 46.

Източници[редактиране | редактиране на кода]