Анхел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Водопадът Анхел

Anhel (на испански: Salto Ángel, по името на Джеймс Ейнджъл) или Керепакупай меру (на пемонски език: Kerepakupai merú – „Водопад на най-дълбокото място“) е най-високият водопад на Земята (979 м).

Разположен е на река Чурун, малък приток на река Ориноко, на територията на Венецуела, на известното тепуи Ауянтепуи. Според венецуелските политици е бил винаги известен на местното население. Наречен е на американския авиатор Джеймс Крофорд Ейнджъл, който го „открива“ на 16 ноември 1933 г. и го прави известен пред целия свят. На 20 декември 2001 г. президентът Чавес се изказва в защита на името Керепакупай меру[1], но впоследствие се отказва от официално преименуване[2][3].

Официалната височина е определена след проучване на Националното географско дружество през 1949 г. До самия водопад се стига по река за 24 часа. Много често, обаче, ентусиазмът на туристите угасва след като видят величествения Анхел забулен в гъсти облаци и изпарения.

През периода на суша (от януари до май), водопадът е тънка струя вода, която се разсейва в мъгла, но в дъждовния период (от юни до декември), той е много мощен и живописен.

Панорамна снимка на водопада Анхел

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]