Анхел Гарма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анхел Гарма
психолог

Роден
Починал
29 януари 1993 г. (88 г.)
Научна дейност
Област Психология

Анхел Гарма (на испански: Angel Garma) е аржентино-испански психиатър и психоаналитик.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Анхел Гарма е роден в Билбао и е баск по народност. Започва да учи медицина в Мадрид, но след това се премества в Германия където довършва образованието си. Там учи при Роберт Гауп и Карл Бонхофер. Започва обучителна анализа с Теодор Райк през 1929 г. в Берлинския институт за психоанализа. През 1931 г. Гарма представя публикация озаглавена "Реалността и То в Шизофренията" и с нея става член на Берлинското психоаналитично общество.

След това се прибира в Мадрид и остава да живее там. По-късно напуска обществото поради нарастващата дискриминация в него. Все пак Гарма остава член на Международната психоаналитична асоциация. Малко преди избухването на Испанската гражданска война Гарма заминава за Франция и там се запознава с Селес Каркамо. Той вика със себе си Гарма в Аржентина. Той не се съгласява първоначално, но надвисналата заплаха от световна война го принуждава да замине.

След като Каркамо се връща в Аржентина през 1939 г. дава нов тласък на психоанализата в Аржентина, подсилен от Мари Лангер. В тези условия през 1942 г. се основава Аржентинската психоаналитична асоциация и Гарма става неин пръв президент (1942-1944). Работата му става световно призната и през 1983 г. е удостоен със званието почетен вицепрезидент на Международната психоаналитична асоциация. През 1990 г. е избран и за почетен президент на Психоаналитичната федерация на Латинска Америка.

Приносите на Гарма в психоанализата се отнасят до изследване на сънищата, психозите, перверзиите, психосоматичната медицина и техника. Анхел Гарма се е женил два пъти: Симоне Мас и има две дъщери Лусинда и Исабел, Елизабет Расмусен и отново има две дъщери Кармен и Силвия.


Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Garma, Angel. (1931). Die realität und das es in der schizophrenie. Internationale Zeitschrift für Psychoanalyse.
  • Garma, Angel. (1970). Nuevas aportaciones al psicoanálisis de los sueñs. Buenos Aires: Paidós.
  • Garma, Angel. (1985). The psychoanalysis of dreams. New York: Jason Aronson. (Original work published 1940)
  • Garma, Angel. (1990). Tratado mayor del psicoanálisis de los sueños. Madrid: Contenido.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.