Направо към съдържанието

Ападана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ападана
اپادانا
Карта Местоположение
Информация
Страна Иран
Основаване518 г. пр.н.е.
Състояниеруини
Ападана в Общомедия

Ападана (на староперсийски: 𐎠𐎱𐎭𐎠𐎴) е разрушена хипостилна зала в древния град Персеполис, Иран.

Считана е за основната престолна зала на Персеполис – столицата на Древна Персия. Тя е най-голямата сграда, разположена на Терасата на Персеполис.

Общата площ на обекта е ок. 1000 квадратни метра. Колоните на залата, които са 72 на брой, достигат височина 24 метра и имат сложни капители във формата на бикове и лъвове.

Счита се, че Ападана е бил основната зала на царете. В залата великият цар е получавал данъци от всички народи на Ахеменидското царство, в замяна е раздавал дарове.

Комплексът е разрушен от Александър Македонски през 331 г. пр.н.е. Понастоящем е запазанеа само основата на комплекса с 13 (от всичките 72) колони. Паднала, но запазена 14-а колона, е издигната през 1970 г.

Собственото име на залата се използва също като нарицателно за обозначаване на аналогични по структура съоръжения в персийската архитектура. В древногръцката архитектура на този термин съответства понятието хипостил[1].

  1. Артюхович, Д. В. Строительство. Энциклопедический словарь. Ставропол, «Параграф», 2011. ISBN 978-5-904939-17-5. с. 766.