Апенински планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Апенини пренасочва насам. За полуострова вижте Апенински полуостров.

Апенински планини
Pietra bismantova.jpg
Italy relief location map.jpg
43.2817° с. ш. 12.5819° и. д.
Местоположение на картата на Италия
Общи данни
Местоположение Флаг на Италия Италия
Най-висок връх Корно Гранде
Надм. височина 2 912 m
Апенински планини в Общомедия

Апенинските планини (италиански: Appennini; гръцки: Απεννινος; латински: Appenninus), или просто Апенините, са планински масив, простиращ се по дължината на Апенинския полуостров от северната до източната част на Италия по източното ѝ крайбрежие и формиращ „гръбнака“ на страната.[1] Дължината на масива е около 1000 км, а в най-широките части достига 80-140 км.

Името идва от латинския корен „penne“, което означава „перо“. Първоначално с името се е означавала северната част от веригата от Приморските Алпи (югозападната част на Алпите) до Анкона. Първият автор, който прилага това име за целия масив е вероятно Полибий, който не правил разлика между Апенините и Приморските Алпи. И други класически автори не различават отделните дялове на планината, а използват името за целия масив.

Апенинските планини са младонагънати, а най-високият връх е Корно Гранде (2,912 м) е частично покрит от най-южно разположения глетчер в Европа. Източните склонове до Адриатическо море са стръмни, за разлика от полегатите западни склонове, в които са разположение повечето от историческите градове на Италия.

Апенините се поделят на:

  1. Северни Апенини
  2. Централни Апенини
  3. Южни Апенини

Бележки[редактиране | редактиране на кода]