Апокалиптика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Апокалиптика
Apocalyptica logo.svg
Апокалиптика във Вакен 2005
Апокалиптика във Вакен 2005
Информация
Създадена Flag of Finland.svg Финландия
Стил Чело метъл
Неокласически метъл
Симфоничен метъл
Активни години 1993 – до наши дни
Музикален издател MCA Music
Inc.
Zen Garden
Mercury Records
20-20
Jive Records Zomba Label Group
Sony Music
Уебсайт www.apocalyptica.com
Страница в IMDb
Членове Еика Топинен
Пааво Льотьонен
Перту Кивилааксо
Мико Сирен
Бивши членове Макс Лиля
Антеро Манинен
Апокалиптика в Общомедия

Апокалиптика (на английски: Apocalyptica) е финландска чело метъл група, в нея участват виолончелисти и от 2005 година барабанист. Трима от виолончелистите са завършили Сибелиус Академи в Хелзинки, Финландия. Музиката им съдържа елементи от класическа музика, нео-класически метъл, траш метъл и симфоничен метъл.

История[редактиране | редактиране на кода]

Апокалиптика е създадена през 1993 когато четирима виончелисти, се събират за да изпълняват кавъри на Металика в Сибелус-Академи. Те свирят на коледно парти където сред публиката е Кари Хунинен, работещ за компанията Зен Гарден Рекърдс. След като ги чува Кари ги поставя на челно място в Зен Гарден Рекърдс.

През 1996 Апокалиптика издават първия си албум, „Свирене на Металика от четири виолончела“, съдържащ кавъри на Металика изсвирени на виолончело. През 1998 излиза вторият им албум, Симфония на Инквизицията, продуциран от Хиили Хиилесмаа. Албумът съдържа отново кавъри на Металика, но също така и на Фейт Ноу Мор, Сепултура и Пантера. Групата решава да вкара и три свои оригинални парчета написани от Еика Топинен.

Перту Кивилааксо през 2009 година на фестивала „Илосаарирок“, Финландия.

През 1999 Антеро Манинен напуска групата и е заменен от Перту Кивилааксо. През 2000 излиза третия албум, „Култ“, съдържащ 10 оригинални песни и 3 кавъра. За първи път има участие на вокали. През 2002 Макс Лиля напуска групата и отива в Хелвейн, оставя групата само с трима члена.

През 2003 излиза четвъртия албум, „Отражения“, който за първи път е от изцяло оригинални парчета на групата. Дейв Ломбардо от Слейър свири на барабаните в пет песни от албума. Той обаче няма възможността да участва с групата в турнето и за това е привлечен Мико Сирен.

През 2005 излиза пети албум, „Апокалиптика“. В него участват музиканти като Виле Вало от HIM, Лаури Илонен от Расмус и отново Дейв Ломбардо.

Апокалиптика издават своят шести албум, „Сблъсък на световете“, на 17 септември 2007. Продуциран е от Якоб Хелнер. Тил Линдеман от Рамщайн е гост вокалист за песента „Хелден“.

Юни 2008, по време на фестивала „Рок в Рио“ в Лисабон, Апокалиптика изпълняват 5-тата симфония на Бетовен. Записват „Не ми пука“ с певеца на Три Дейс Грейс, Адам Гонтиер.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Бивши:

Еика Топинен Пааво Льотьонен Перту Кивилааксо Мико Сирен Антеро Манинен
Eicca Toppinen - Ilosaarirock 2009.jpg Paavo Lötjönen - Ilosaarirock 2009.jpg Apocalyptica 2005 - Perttu Kivilaakso.jpg Mikko Sirén - Ilosaarirock 2009.jpg Antero Manninen.jpg

Изпълнявани кавър версии[редактиране | редактиране на кода]

Апокалиптика изпълнява кавър версии на следните музиканти и групи:

Апокалиптика в България[редактиране | редактиране на кода]

Билет за втория концерт на Апокалиптика в София през Юни, 2006 година.

Група Апокалиптика е гостувала три пъти в България, като при първите две посещения изнася по два концерта в различни градове. Първото гостуване е през 1999 година в рамките на културната програма в Пловдив, когато градът е избран за съпътстваща европейска столица на културата. Групата изнася представление в античния театър. При това посещение е организиран и втори концерт, състоял се на 25 юни в Националния дворец на културата (НДК), София.[2][3]

Второто посещение на групата е през 2006 година. Тогава музикантите имат представления на 1 юни в Каварна и на 2 юни в зала „Христо Ботев“ в София.[4][5]

При третото си гостуване Апокалиптика изнася концерт на 31 май 2008 година, отново в град Каварна.[6][7]

Бележки и Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]