Апостолическа администратура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Апостолическата администратура в Католическата Църква е постоянна част от Божия народ, която заради специални и особено важни причини, не е основана от папата като епархия, а пастирската грижа за нея е дадена на апстолически администратор, който да я ръководи в името на папата.

Настояща ситуация[редактиране | редактиране на кода]

Към 2008 г. в Католическата Църква съществуват 9 постоянни апостолически администратури. Повечето от тях са от римски обред и се намират в бивши комунистически страни:

Знаме Държава Име Обред Юрисдикция Основаване Брой верни Епископски център Забележка
Flag of Albania.svg
Албания Апостолическа администратура на Южна Албания албански византийки част от митрополията на Римокатолическата архиепархия на Тирана - Драч 1939 3200 Фиер единствена административна единица на Албанската Католическа Църква от византийки обред
borderleft Казахстан Апостолическа администратура на Атърау римски част от митрополията на Римокатолическата архиепархия на Астана 1999 2600 Атърау
Flag of Armenia.svg
Flag of Georgia.svg
Армения и Грузия Апостолическа администратура на Кавказ римски пряко подчинена на Светия престол 1993 50 050 Тбилиси
Flag of Estonia.svg
Естония Апостолическа администратура на Естония римски пряко подчинена на Светия престол 1924 5745 Талин
Flag of Kyrgyzstan.svg
Киргистан Апостолическа администратура на Киргистан римски пряко подчинена на Светия престол 2006 500 Бишкек
Flag of Kosovo.svg
Косово Апостолическа администратура на Призрен римски пряко подчинена на Светия престол 2000 65 000 Призрен в бъдеще епископският център ще се премести в Прищина, при новостроящата се катедрала "Бл. Майка Тереза от Калкута"
Flag of Uzbekistan.svg
Узбекистан Апостолическа администратура на Узбекистан римски пряко подчинена на Светия престол 2005 4000 Ташкент
Flag of the People's Republic of China.svg
Китай Апостолическа администратура на Харбин римски пряко подчинена на Светия престол 1931 ? Харбин sede vacante от 1946 г.
Flag of the Comoros.svg
Flag of Mayotte (local).svg
Коморски острови и Майот Апостоличска администратура на Коморските острови и Майот римски пряко подчинена на Светия престол 1975 4300 Мамудзу апостолическият администратор не е епископ

Съществува също персонална апостолическа администратура, която за разлика от другите апостолически администратури няма териториален характер, а обхваща определена категория верни.

Знаме Държава Име Обред Юрисдикция Основаване Брой верни Епископски център Забележка
Flag of Brazil.svg
Бразилия Персонална апостолическа администраура „Св. Йоан Мария Вианей“ римски пряко подчинена на Светия престол 2002 28 325 Кампос използват литургийника на папа Йоан XXIII от 1962 г.