Апостол Апостолов (писател, астролог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Апостол Апостолов е български писател и парапсихолог. Справочникът „Кой кой е в България“, който съдържа имената на видните българи от политическия, стопанския и културния живот, му отделя подобаващо внимание:

„АПОСТОЛОВ, Апостол Христов, журналист, писател, астролог. Роден в София. Завършва СУ „Климент Охридски“, немска филология. Женен, с дете. Работи в София-прес, в издателството на БАН, в издателството на БЗНС, в БНР; преводаческа дейност зад граница; свободна практика. Книги: „Фокуси и фокусници“, „По следите на Скотланд Ярд“, „Трупове в Холивуд“, „Индийски слънчев хороскоп“. Ползва английски и немски език. Хоби: йога, окултни науки, психотроника, древни източни религии, езотерични науки.“

Тази оскъдна информация може да бъде допълнена:

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Апостол Апостолов завършва немска филология в СУ „Климент Охридски“. Втората му специалност е английски език и литература. След дипломирането си Апостол Апостолов служи в ШЗО „Христо Ботев“, град Плевен. 

Отбива военната си служба и печели конкурс за редовна аспирантура по литературознание в „Хумболд-Университет“, Берлин. До 1980 г. той готви своята дисертация. След като се завръща в България, Апостол Апостолов работи последователно като редактор в агенция „София-прес“, Българското радио и БАН. Дълго време е и на задгранична работа.

През паметната 1989 година излиза от печат първата му книга. Макар че никога не е бил практикуващ илюзионист, той посвещава първата си книга на своето голямо хоби – илюзионното изкуство. Книгата му „Фокуси и фокусници“ е издадена от издателство „Техника“. Тя e допечатвана три пъти, а общият ѝ тираж надхвърля 100 000 екземпляра. 

През същата тази 1989 година Апостол Апостолов излиза на свободна практика като писател, журналист и преводач. Превежда поезията на Самюел Бекет и Фридрих Ницше. Още преди промените в България той запознава нашата културна общественост и с поезията и поетите на ГФР

Апостол Апостолов е автор на 15 книги.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

 1. „Фокуси и фокусници“
 2. „Трупове в Холивуд“
 3. „По следите на Скотланд Ярд“
 4. „Индийски слънчев хороскоп“
 5. „Как да си изготвим сами хороскоп“
 6. „Съвременни магьосници или история на българското илюзионно изкуство“
 7. „Как да надникнем в бъдещето с гадателските карти Таро“
 8. „Кабала, номерология и таро“
 9. „Астрология и карма или скритите заложби на нашите деца“
 10. „Хилядолетия“
 11. „Усмивката на Сатаната“
 12. „Как да предскажем бъдещето“
 13. „Астрология и здраве“
 14. „Технология на успеха“
 15. „Излекувай се чрез храна“

На 11. 11. 2011 година излиза от печат и неговата първа книга на немски език "Geheimnisse der Magie" („Тайните на магията“). Книгата се разпространява с голям успех в немскоезичните страни – Германия, Австрия, Швейцария и Белгия.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Още първата му книга „Фокуси и фокусници“ е обявена за „Книга на годината“ от вестник „АБВ“.

През 1998 година получава специалната награда на Издателска къща „Труд“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]