Априловска гимназия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Националната Априловска гимназия е средно училище с хуманитарен и чуждоезиков профил в град Габрово.

Основана е като първото светско училище в България през 1835 г. и без прекъсване обучава ученици до днес. В част от нейната сграда се помещава Националният музей на образованието. Сградата е обявена за паметник на културата през 1979 г.

Училището е нареждано сред най-елитните средни учебни заведения в страната. Днес то носи името на своя основател Васил Априлов, който първи въвежда взаимноучителната метода вместо килийното обучение. Това го прави първото българско светско училище. То се съгражда и поддържа чрез създадения от Васил Априлов дарителски фонд, в който се включват Николай Палаузов и много други габровци.

Сградата на Априловската гимназия с паметника на Васил Априлов

История[редактиране | редактиране на кода]

Възраждане[редактиране | редактиране на кода]

Възстановка на възрожденска класна стая

В началото на 19 век образованието в българските земи се осъществява предимно в килийни училища. Училището, основано от Априлов, е първото, което въвежда така наречената „взаимноучителна метода“. В рамките на следващите години се основават още дванадесет такива училища в други български селища.[1] Първият учител и уредник е Неофит Рилски, който в годината преди да поеме преподаването написва и превежда някои основни помагала и изучава прилагането на новия метод.

През 1872 училището прераства в гимназия, а от 1881 носи името Априловска гимназия на името на първия си благодетел.[2]

След 1987 г.[редактиране | редактиране на кода]

През 1988 г. училището придобива нов статут, като се превръща в гимназия с хуманитарен профил, в която се изучават разширено предмети като литература, история, философия и изкуства. Първоначално програмата съдържа елементи на класическо образование като изучаване на старобългарски и латински език, история на културата и история на философията. Няколко години по-късно изучаването на древни езици отпада от програмата за сметка на засилване на чуждоезиковия профил[3].

През 1992 г., след превръщането му в държавно училище, получава сегашното си име Национална Априловска гимназия. По онова време Априловската гимназия се помещава в сградата на Математическата гимназия. През 1996 г. е прието решение на Общинския съвет на Габрово училището да се върне в историческата си сграда в центъра на града, в която през предходните няколко десетилетия се помещава Националният музей на образованието, основан през 1973 г. На 9 февруари 1998 г. президентът Петър Стоянов заедно с кмета Николай Дачев откриват обновената историческа сграда на Априловската гимназия като действащо училище. Това става след 25-годишно прекъсване на училищната дейност в тази сграда. От 1992 до 1996 двете институции са административно обединени под името Национална Априловска гимназия с музей на образованието[4]. Това обединение е прекратено. Музеят и понастоящем се помещава в западното крило на същата сграда[5]

По повод 175-годишнината от основаването му през 2010 училището получава почетния знак на президента на Република България „за продължаването на националната образователна традиция и за забележителни постижения в съвременното учебно дело“[6].

Образователен профил[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем гимназията приема ученици в 3 езикови и 2 хуманитарни паралелки[7]. Основните изучавани чужди езици са английски и немски, а освен тях като втори език се преподават и френски и гръцки. Хуманитарните профили са български език и литература и история. Предлагат се също множество специализирани и извънкласни форми на обучение.

През годините възпитаници на училището са били лауреати на престижни национални и международни ученически състезания[8]. Според нейни данни 95% от абитуриентите на гимназията продължават образованието си във висши училища[9].

Априлови дни на културата[редактиране | редактиране на кода]

От началото на 1990-те години училището е организатор на Априловите дни на културата, които се провеждат ежегодно през втората половина на май. Те включват ученически семинари, театрални представления, концерти, литературни четения. Традиционно дните на културата приключват с изпращането на абитуриентския випуск[10].

Националният музей на образованието

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Михаил Арнаудов. Васил Априлов
  2. Благодетелят Васил Априлов – в сайта на Априловската гимназия
  3. Национална Априловска гимназия – Историята в дати
  4. Национална Априловска гимназия – Историята в дати
  5. Национален музей на образованието – Информация
  6. Георги Първанов връчи днес Почетния знак на президента на Република България на Националната Априловска гимназия. // БНР, 03.06.2010. Посетен на 06.06.2010.
  7. Национална Априловска гимназия – Прием
  8. Вж. напр. VII национална олимпиада по философия
  9. Национална Априловска гимназия – Прием
  10. Darik News: Априлови дни на културата стартират в Априловска гимназия

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]