Апулей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Апулей
Lucius Apuleius
Роден ок. 123 г.
Починал ок. 180 г.
Картаген
Професия писател, оратор, философ
Националност римлянин
Известни творби Златното магаре
Апулей
Lucius Apuleius
в Общомедия

Луций Апулей (на латински: Lucius Apuleius) е древноримски писател, философ и оратор с берберски произход. Най-известен е с приключенския си роман Златното магаре (Aureus Asinus), с оригинално заглавие Метаморфози (Metamorphoses).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сведения за живота на Апулей идват главно от Апология (Apologia), негова защитна реч пред съда срещу обвинения в магия, и от Флорида (Florida), сборник с откъси от негови речи. Някои подробности за Апулей, включително първото му име Луций, са извлечени от Златното магаре, въпреки че автобиографичният характер на романа се оспорва.

Апулей е роден около 123 г. в Мадавра, Нумидия (днес в Алжир), в семейството на богат магистрат. Той учи в Картаген, Атина и Рим, и пътува в Мала Азия и Египет. След завръщането си в Нумидия се жени за богата вдовица, майка на негов съученик от Атина, и е обвинен, че е постигнал това с магия. За своята защита в съда той пише речта Апология (158 г.), в която защитава себе си и осмива своите обвинители, като същевременно показва достойнствата на заниманията с философия и жречество.

Апулей е бил посветен в Дионисиевите мистерии, бил е жрец на Ескулап, Изида и Озирис, както и върховен жрец на провинция Африка. Причислявал себе си към философите платоници и познавал в детайли Платоновата философия. Почитали са го още приживе със статуи.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Златното магаре е единственият латински роман, запазен изцяло до наши дни. Той описва премеждията на главния герой Луций, който участва в опити с магия и по грешка е превърнат в магаре. В тази форма той чува и вижда много необичайни неща, докато е върнат в човешкия си вид от богинята Изида. Той става последовател на нейния култ и е посветен в мистериите ѝ. Книгата включва множество разкази за пътешествията на Луций, сред които най-известен е този за Психея и Купидон.

Писал е произведения по естествено-научни теми, аритметика, музика, романи и философски творби, като За божеството на Сократ, За Платон и неговата философия и За вселената. Превел е на латински диалога Федон на Платон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Apuleius“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.