Арагонски език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арагонски

aragonés

Говори се в: Арагон (автономна област в Испания
Общ брой говорещи: 10 000 (30 000 общо)
Езиково семейство Индоевропейски

 Италийски
  Романски
   Итало-западни
    Западноромански
     Пиренейско-мозарабски
      Пиренейски
       Арагонски

Кодове на езика
ISO 639-1: an
ISO 639-2: arg
ISO/DIS 639-3: arg
Разпространение на езиците в Арагон (арагонският е в червено). Испанският се говори в цялата област, но в зелената част се говори единствено испански.

Арагонски (aragonés) е романски език, който се говори от около 10 000 души по долината на река Арагон, Собрарбе и Рибагорса в провинцията Уеска, Арагон, Испания.

История на арагонския език[редактиране | редактиране на кода]

Арагонският език води началото си от 8 век, когато един от многото латински диалекти започнал да се развива в Пиренеите под влиянието на баскския език. Първоначалното Кралство Арагон (съставено от графствата Арагон Собрарбе и Рибагорса) прогресивно се разширявало от планинските вериги в южна посока, избутвайки все по на юг Маврите по време на Реконкистата и разпространявайки арагонския език.

Династическият съюз между каталонските графства и Кралство Арагон не довел до смесването на езиците на двете земи в един. Каталонски продължил да се говори на изток, а арагонски на запад. Освен това каталонският се разпространил в новите територии завоювани от Маврите: Балеарските острови и новото кралство Валенсия. Арагонската реконкиста завършила в кралство Мурсия, което било отстъпено от Хайме I Арагонски на кралство Кастилия като зестра за една арагонска принцеса.