Аргус (самолетоносач)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Аргус“

Британският „Аргус“ е първият в света класически самолетоносач, като полетната му палуба заема почти цялата дължина на кораба.

Конструкцията на „Аргус“ започва през 1914 г. в Глазгоу (Шотландия), като първоначално е замислен като италиански лайнер с името „Конте Росо“. Преди да бъде пуснат във вода обаче, британският военноморски флот закупува лайнера и го преустройва в самолетоносач. Неговата горна палуба е открита и на нея могат да се приземяват и излитат традиционните летателни апарати. За сравнение - „Фюриъс“, предшественикът на „Аргус“, има отделни палуби надлъжно на главната надстройка.

„Аргус“ е пуснат на вода на 2 декември 1917 г. и е въведен в експлоатация на 6 септември 1918 г., приблизително два месеца преди края на Първата световна война. Поради своя малък размер (водоизместимост 14 500 тона) и сравнително ниска скорост, „Аргус“ има ограничена боеготовност. По тази причина корабът се използва за разработване на техники при сражения със самолетоносачи и за обучаване на летци за бой в морето. В края на 20-те години е заменен от по-големи и модернизирани кораби и е изтеглен от военноморска служба, като оттогава насетне се използва за учебни цели.

В началото на Втората световна война „Аргус“ се използва за обучение, но след тежките загуби, които британския флот претърпява през първите години от войната, кораба е върнат на фронтовата линия. Участва в състава на "Съединение Н" в Средиземно море, като е използван за подкрепа при десантите на антихитлеристката коалиция в Северна Африка през 1942 г. От следващата година отново се използва за учебни цели, преди да премине в резерва. През 1946 г. е продаден за скрап.