Аркадия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аркадия (ном))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Аркадия.

Разположение на областна единица Аркадия в Гърция

Аркадия на гръцки: Αρκαδία е областна единица (административна единица) в Гърция, част от полуостров Пелопонес. Името ѝ произлиза от митологичният герой Аркас. Аркадия е с население от 100 611 жители (2005 г.) и обща площ от 4419 km². Граничи с областните единици Арголида на изток, Лакония на юг и Месения на запад.

Днес столица на областна единица Аркадия е Триполи.

Днес Аркадия е предимно земеделски район включващ ферми за отглеждане на домати (доминиращи в северната и централна Аркадия), смесено фермерство, както и маслинови плантации, гори и пасища, които доминират в равнините и специално в района на своеобразния мегалополис между Триполи и Левид.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е с горещо лято и мека зима в източната, южната, централната част и на места под 1,000 метра надморска височина. Земята се напоява от дъждовете предимно през есенните и зимни месеци. Сняг се появява предимно в планинските райони.

История[редактиране | редактиране на кода]

Поради отдалечения си планински релеф, Аркадия винаги е била класическо убежище. По време на Дорийската инвазия, когато Микенска Гърция била заместена от дорийска Гърция по крайбрежието на Пелопонес, тя (Микенска Гърция) се запазила в Аркадия, развивайки езика си в аркадокритски диалект от класическата Античност. Аркадокритският диалект никога не се развил като диалектен език, а за неговото съществуване се знае от надписи. Тсан е буква от гръцката азбука срещаща се само в Аркадия, със звучене на кирилското „И“.

Едно от местата, считани за родни на Зевс, е планина Ликеум в Аркадия. Също Ликеум се считал за родното място на сина на Зевс – Хермес.

Първият цар на Аркадия е Ликаон, владетел на пеласгите, който бил трансформиран във върколак от Зевс. Дъщерята на Ликаон се казвала Калисто.

Аркадия по-късно е присъединена към Римската империя и по-късно към Византийската. През средата на 15 век регионът попада под властта на Османската империя, като с няколко изключения през 16 век (под венецианска власт), е в продължение на 4 века под османско владичество. През този период много нови градове и села са създадени в Аркадия.

След 400 години окупация от турците, Аркадия става център на гръцката война за независимост, която донася много победи в битките срещу османците, от които една е в Триполи. След победоносната революционна война, Аркадия най-накрая е обединена в новосъздаден гръцки щат. През 19 век Аркадия бележи икономически прираст и малко емиграция.

През 20 век Аркадия изживява тежки загуби на населението от емиграции, предимно в САЩ. Много Аркадски селища губят почти половината си жители си и страх връхлита останалите, че селата ще станат необитаеми. Аркадия сега има по-малко популация от Коринт.