Аркадия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аркадия (ном))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Аркадия.

Аркадия
Αρκαδία
областна единица в Гърция
Местоположение на Аркадия в ГърцияМестоположение на Аркадия в Гърция
Страна Гърция
Област Пелопонес
Център Триполи
Площ 4419 km²
Население 86685 души (2011)
19,6 души/km²
ISO 3166-2 GR-12
Официален сайт NA
Аркадия в Общомедия

Аркадия (на гръцки: Αρκαδία) е областна единица (административна единица) в Гърция, част от полуостров Пелопонес. Името ѝ произлиза от митологичният герой Аркас. Аркадия е с население от 100 611 жители (2005 г.) и обща площ от 4419 km². Граничи с областните единици Арголида на изток, Лакония на юг и Месения на запад.

Днес столица на областна единица Аркадия е Триполи.

Аркадия е предимно земеделски район, включващ ферми за отглеждане на домати (доминиращи в северната и централна Аркадия), смесено фермерство, както и маслинови плантации, гори и пасища, които доминират в равнините и специално в района на своеобразния мегалополис между Триполи и Левид.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е с горещо лято и мека зима в източната, южната, централната част и на места под 1000 метра надморска височина. Земята се напоява от дъждовете предимно през есенните и зимни месеци. Сняг се появява предимно в планинските райони.

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на дорийската инвазия, когато дорийският гръцки се разпространява в Пелопонес, в Аркадия се запазва по-старият диалект, развивайки се в аркадо-кипърски диалект по време на класическата Античност. Аркадо-кипърският диалект никога не се развива като литературен език, но за неговото съществуване се знае от надписи. Специфично за аркадския диалкет е използването на вариант на буквата сан с форма, подобна на кирилското главно „И“. Предполага се, че е означавал звука „ц“ или „ч“, характерен за този диалект.

Едно от местата, считани за родни на Зевс, е планината Ликеум в Аркадия. Ликеум също се считал за родното място на сина на Зевс – Хермес.

Първият цар на Аркадия е Ликаон, владетел на пеласгите, който бил трансформиран във върколак от Зевс. Дъщерята на Ликаон се казвала Калисто.

Аркадия по-късно е присъединена към Римската империя и по-късно към Византийската. Аркадия остава живописен, откъснат регион, а нейните обитатели стават пословични като скотовъдци, водещи прост, но щастлив селски живот, до степен, че по време на Античността (Еклогите на Вергилий) и по-късно през Ренесанса Аркадия става символ на идиличен рай, тема на редица литературни и картинни творби.

През средата на XV век регионът попада под властта на Османската империя, като с няколко изключения през XVI век (под венецианска власт), е в продължение на 4 века под османско владичество. През този период в Аркадия са създадени много нови градове и села.

След 400 години окупация от турците, Аркадия става център на гръцката война за независимост, която донася много победи в битките срещу османците, от които една е в Триполи. След победоносната революционна война Аркадия влиза в новосъздадената гръцка държава. През XIX век Аркадия бележи икономически прираст и малко емиграция.

През XX век Аркадия изживява силно намаление на населението от емиграция, предимно в САЩ. Много аркадски селища губят почти половината си жители. Аркадия сега има по-малко популация от Коринт.