Арктика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арктика
Топографска карта на арктическия регион в изкуствени цветове

Арктика (на гръцки: ἄρκτος, мечка) е северната полярна област на Земята, включваща краищата на материците Евразия и Северна Америка, почти целия Северен ледовит океан с островите (освен крайбрежните острови на Норвегия), а така също и прилежащите части на Атлантическия и Тихия океан. Южната граница на Арктика съвпада със северната граница на тундрата.

Площ около 27 млн. кв. км. Понякога ограничават Арктика от юг със Северния полярен кръг (66° 33′ с. ш.), като в този случай нейната площ е 21 млн. кв. км. Площта на моретата и океаните е 14,8 млн. кв. км, а максималната дълбочина е 5571 м.

История[редактиране | редактиране на кода]

От края на XV век мореплавателите търсят нов път от Европа на Изток. Много от тези мореплаватели със своите експедиции се опитвали да заобиколят Америка от север – през, както го наричали, Северозападния морски път. На повърхността на водата обаче има дебел слой лед, който е сериозна пречка и спирал експедициите. Така до XIX век било голям проблем изследването на тези неприветливи територии. Всяка страна се стремяла да е преди другите конкуренти и пращала експедиции, които обаче били коя от коя по-неуспешни. Така първият по-сериозен „поход“на север се осъществява едва през двадесетте години на XIX век.

История в години[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Картина на корабокрушение вследствие на многото непроходим лед

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е полярен. Дълги и сурови зими с температури, до (-40 градуса). Лятото е хладно с температури (10 до, много рядко, 14 градуса).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основни отрасли в Арктика са риболов, лов, рудодобив, скотовъдство (северни елени), въгледобив и дърводобив. Основно от първичния сектор.

Народи, живеещи по тези земи[редактиране | редактиране на кода]

Тук, въпреки лошия и суров климат, живеят хора от различни етноси и се изхранват с лов и риболов основно. Типични народи са:

Растителен и животински свят[редактиране | редактиране на кода]

Растителността е доста бедна – основно лишеи и мъхове, както и дребна тревиста растителност. Дървета и храсти има в по южните части на Арктика. Животните са приспособени към условията на живот и са:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]