Направо към съдържанието

Арм Холдингс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арм Холдингс
ТипАкционерно дружество
ИндустрияRISC микропроцесори
Основаване1990 година (Кеймбридж)
СедалищеКеймбридж, Англия
Служители2000[1]
Продуктиинтелектуална собственост
програмни средства
инфраструктура за SoC
Годишни приходи491.8 млн. £ (2011)[2]
Чиста печалба112.6 млн. £ (2011)[2]
Уебсайтarm.com

допълнение
Арм Холдингс в Общомедия

Арм Холдингс (на английски: Arm Holdings) е британска мултинационална компания в областта на проектирането на интегрални схеми и програмни средства със седалище в Кеймбридж.

Основните продукти на фирмата са архитектури за RISC микропроцесори, програмни средства за тяхното развитие и инфраструктури за едночипови системи. „Арм Холдингс“ се счита за пазарен лидер в областта на архитектурите за микропроцесори, използвани в автомобили, смартфони и таблети.

Фирмата „Арм Холдингс“ е основана през 1990 година като Advanced RISC Machines (ARM), съвместно предприятие между фирмите Acorn Computers, Apple Computer (сега Apple Inc.) и VLSI Technology. Новата фирма продължава разработката на АRМ RISC микропроцесор, използван по-рано в Acorn Archimedes, като резултатът през 1992 година е процесорът ARM6. През 1993 година Apple вгражда проектирания на основата на ARM6 микропроцесор ARM610 в първия Apple Newton PDA.

Конструкцията на ARM6 и следващите варианти архитектури на „Арм Холдингс“ се оказват гъвкави и стават oснова за микропроцесорни ядра в множество поръчкови интегрални схеми (ASIC).

„Арм Холдингс“ не произвежда и не продава самите интегрални схеми, а лицензира разработките си като интелектуална собственост на фирми, производители на интегрални схеми. Най-значителните лицензианти на АРМ са Apple, Qualcomm, Samsung, Nvidia, TI, Broadcom, STM и други, които към края на 2010 г. са произвели 1,8 млрд. интегрални схеми на основа на ARM разработки.

От 2016 година „Арм Холдингс“ е собственост и дъщерно дружество на японската Софтбанк Груп, която изтегля компанията от борсата.

През 2023 компанията навлиза отново на борсата NASDAQ, като първоначалното публично предлагане на 10% от акциите генерира огромен интерес[3]

  1. Company profile // ARM Holdings. Посетен на 17 март 2012.
  2. а б Preliminary Results 2011 // ARM Holdings. Посетен на 17 март 2012.[неработеща препратка]
  3. Kohlmann, Thomas. Arm's IPO: The semiconductor designer's future looks bright // DW. September 14, 2023. Посетен на 16 September 2023.