Арнавуткьой

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арнавуткьой
— квартал —
Турция
41.0681° с. ш. 29.0431° и. д.
Арнавуткьой
Мармара
41.0681° с. ш. 29.0431° и. д.
Арнавуткьой
Турция Истанбул
41.0681° с. ш. 29.0431° и. д.
Арнавуткьой
Страна Турция
РегионМармара
Част отИстанбул
Население4625 души[1] (2007 г.)
Телефонен код212
МПС код34
Арнавуткьой в Общомедия
Схематична карта на кварталите в район Бешикташ

Арнавуткьой, също и Арнауткьой (на турски: Arnavutköy; преведено от турски език Албанско село“) е стар квартал на Истанбул, Турция, известен със своите дървени османски жилища и рибни ресторанти, както и престижния Робърт колеж и старите му сгради. Кварталът е част от големия градски район (околия) Бешикташ, разположен в европейската част на града по бреговете на Босфора.

История[редактиране | редактиране на кода]

В една публикация на истанбулската фериботна компания „Ширкет и Хайрийе“ (Şirket-i Hayriye) писана преди Първата световна война населението на Арнауткьой е представено като състоящо се от 493 турци и мюсюлмани в 168 домакинства и 5973 гърци в 975 домакинства. Години наред преобладаващото население в селището е съставено от евреи, но много евреи напускат Арнауткьой след големия пожар в квартала през 1877 г.

Днешният квартал, някога село е старо селище известно последователно с гръцките си имена Хестай, Промоту и Анаплус. Византийската църква „Свети Михаил“ построена от император Константин би трябвало да е била тука. Разрушена е, за да се използва строителните материали от нея при строителството на крепостта Румели хисар.

Арнауткьой е бил известен особено в османско време със своите ягоди, не толкова сочни и по малки в сравнение с останалите видове ягоди разпространени из Турция. В днешно време са оцелели скромни остатъци от ягодовите полета, предимно в частни дворове.

Съседни квартали[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi // Статистически институт на Турция. Посетен на 23 октомври 2023 г. (на турски)

Външни препртаки[редактиране | редактиране на кода]