Артър Филип

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Артър Филип
първи губернатор на Нов Южен Уелс, основател на гр. Сидни
Артър Филип 
Роден: 11 октомври 1738 г.
Починал: 31 август 1814 г. (75 г.)

Капитан (по-късно адмирал) Артър Филип (на английски: Arthur Phillip, 11 октомври 1738 - 31 август 1814) е първият губернатор на Нов Южен Уелс и основател на селището, станало град Сидни.[1]

След много опит по море, включително командване на кораб, който бива спасен в буря от каторжници, Филип отплава с Първия флот като с губернаторско назначение на предложената британска наказателна колония Нов Южен Уелс. През февруари 1788 г. той избира местоположението на порт Джаксън (днес пристанището на Сидни).

Филип е далновиден губернатор, който съзира, че Нов Южен Уелс се нуждае от гражданска администрация и система за освобождаване на каторжниците. Но неговият план да се доведат занаятчии на пътуването е отхвърлен и той се изправя пред огромни проблеми относно труда, дисциплината и продоволствието. Също така приятелското му отношение към аборигените е поставено на сурово изпитание, когато те убиват пазача на дивеча и той не успява да наложи ясна политика по отношение на тях.

Пристигането на Втори и Трети флот оказва нов натиск върху оскъдните местни ресурси, но до времето, когато Филип отплава за дома през декември 1792 г. колонията се оформя с официални давания на земя и систематично земеделие и водоснабдяване.

Филип се оттегля от служба през 1805 г., но продължава да кореспондира с приятели в Нов Южен Уелс и да работи в полза на интересите на колонията.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Morison, Samuel Eliot. The Gilberts & Marshalls: A distinguished historian recalls the past of two recently captured pacific groups. // Life magazine, 22 май 1944. Посетен на 26 януари 2015.