Артър Филип

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Артър Филип
първи губернатор на Нов Южен Уелс, основател на гр. Сидни

Роден
Починал
31 август 1814 г. (75 г.)
Бат, Великобритания
ПогребанЛондон, Великобритания

Религиякатолицизъм
Артър Филип в Общомедия

Капитан (по-късно адмирал) Артър Филип (на английски: Arthur Phillip, 11 октомври 1738 – 31 август 1814) е първият губернатор на Нов Южен Уелс и основател на селището, станало град Сидни.[1]

След много опит по море, включително командване на кораб, който бива спасен в буря от каторжници, Филип отплава с Първия флот като с губернаторско назначение на предложената британска наказателна колония Нов Южен Уелс. През февруари 1788 г. той избира местоположението на порт Джаксън (днес пристанището на Сидни).

Филип е далновиден губернатор, който съзира, че Нов Южен Уелс се нуждае от гражданска администрация и система за освобождаване на каторжниците. Но неговият план да се доведат занаятчии на пътуването е отхвърлен и той се изправя пред огромни проблеми относно труда, дисциплината и продоволствието. Също така приятелското му отношение към аборигените е поставено на сурово изпитание, когато те убиват пазача на дивеча и той не успява да наложи ясна политика по отношение на тях.

Пристигането на Втори и Трети флот оказва нов натиск върху оскъдните местни ресурси, но до времето, когато Филип отплава за дома през декември 1792 г., колонията се оформя с официални давания на земя и систематично земеделие и водоснабдяване.

Филип се оттегля от служба през 1805 г., но продължава да кореспондира с приятели в Нов Южен Уелс и да работи в полза на интересите на колонията.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]