Археологически музей (Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Археологически музей, Бургас
Музеи в България
Археологически музей - един от четирите музея в рамките на Регионалния исторически музей в град Бургас.jpg
Археологически музей – Бургас
Map of Burgas center.png
42.4961° с. ш. 27.475° и. д.
Местоположение в Бургас
Местоположение Бургас
Тематика археология
Работно време
Лятно работно време 10:00 – 19:00
(почивни дни: Без почивен ден)
Зимно работно време 09:00 – 17:00
(почивни дни: неделя и понеделник)
Допълнителна информация
Адрес 8000 гр. Бургас, ул. Славянска 69
Телефон (359) 056 84 25 87
Археологически музей, Бургас в Общомедия

Археологическата експозиция в Бургас е най-старият музей в Бургаска област, съхраняващ културно-историческото наследство на едни от най-древните градове по нашата територия – Созопол (Аполония), Несебър (Месамбрия), Поморие (Анхиало) и др. Той е създаден през 1912 г. като частен музей на Археологическото дружество „Дебелт“. Тогава именно за него е отредена сградата на днешната Археологическа експозиция – тогавашната Девическа гимназия.

Археологическата експозиция на РИМ-Бургас се помещава в сграда на централната бургаска улица „Богориди“, която е изцяло пешеходна и предоставя възможност за придвижване на хората с инвалидни колички.

Първите редовни археологически изследвания на специалисти от бургаското археологическо дружество са проведени през 1927 г. През 30-те и 40-те години на 20 век, бъдещият Бургаски археологически музей се сдобива с най-ценните си експонати. Това са основно около 300 керамични съда, открити при драгиране на Созополското пристанище от различни исторически периоди. Сред находките следва да се споменат и римския надпис от село Пънчево, мраморната статуя от полуостров Атия – най-ранният пример на кръгла скулптура от България, мраморното торсо на бог Дионис от село Оризаре, многобройните находки от праисторическата, тракийската, гръцката, римската, византийската, старобългарската и османската култура по тези земи.

През 2012 г. Археологическата експозиция празнува своята 100-годишнина под шапката на Регионален исторически музей. В неговият основен фонд се съхраняват над 15 хиляди движими културни ценности.

В Археологическия музей са изложени колекции от археологически находки, свързани с древна Тракия, гръцките колонии по Черноморието и времето на Римската империя. Експонати показват най-ранната история на корабоплаването по Черно море, както и развитието на проспериращите южночерноморски пристанища в България през Средните векове до падането на страната под османско владичество в края на 14 – средата на 15 век.

В залите на музея могат да бъдат видени експонати, намерени при археологически проучвания в цялата Бургаска област. Тук се съхранява най-ранната статуя, намирана някога на българските земи. Бургаският музей има една от най-пълните колекции от домонетни и монетни форми в страната и на Балканите. Впечатляващ експонат е бронзов слитък, от който са открити само четири в света.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]