Архипелаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бяло море с големия си брой острови е в основата на произхода на понятието архипелаг.
Архипелагът Мией в Мианмар
Релефна карта на архипелага Фарьорски острови

Архипелаг е географско понятие за обозначаване на група от острови, разположени сравнително близо едни до други. Обикновено са един или два (и повече) по-големи и голяма група от по-малки острови. Известни архипелази са Хаваите, Балеарите, Канарските острови. От 13 век големите островни групи започват да се наричат архипелази.

Архипелаг (гр. αρχιπέλαγος) произлиза от името на Егейско море, което буквално се превежда „изначално море“ (гр. αρχη – начало и гр. πελαγος – море).

Видове архипелази[редактиране | редактиране на кода]

Архипелазите обикновено се намират в открито море и рядко близо до тях се намира по-голяма земна суша. Например Шотландия има повече от 700 острова, които заобикалят главния остров. Архипелазите са често вулканични острови, които са се образували предимно вследствие на ерозия, отлагане и повдигане на земни маси през ледниковия период. Петте най-големи съвременни държави, които са съставени от предимно архипелази, са Япония, Филипините, Нова Зеландия, Великобритания и Индонезия (която има най-много архипелази). Най-големият по размер архипелаг в света е Канадският арктичен архипелаг в Северна Канада. Тази група острови се намира в Северния ледовит океан. Архипелагът с най-много острови е Архипелаговото море във Финландия, но повечето от тези острови са сравнително малки.

Списък на архипелази[редактиране | редактиране на кода]