Асарел-Медет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Асарел-Медет АД)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Част от сградите
Входният портал

„Асарел-Медет“ АД е сред най-големите български минни компании за открит добив и обогатяване на медни руди, намираща се на територията на гр. Панагюрище, Пазарджишка област. Добивайки и преработвайки около 13 млн. тона медна руда годишно, „Асарел-Медет“ АД произвежда и изнася медни концентрати, циментационна и катодна мед. В компанията работят 1200 специалисти, а в дъщерните ѝ и смесени дружества работят 300 души.

Управление на дружеството[редактиране | редактиране на кода]

От 1986 г., става когато главен директор на Технологичен минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ до смъртта му - през май 2017 г., минната компания се управлява от Лъчезар Цоцорков (16 октомври 1945 – 16 май 2017).[1]

Екологични проблеми[редактиране | редактиране на кода]

Компанията често замърсява района на Панагюрище с арсен и други токсични вещества и е причинител на масовото измиране на риба в река Луда Яна, за което многократно е глобявана от съответните институции.

Сертификати[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е сертифицирана и работи в съответствие с трите основни международни стандарта – за управление на качеството, опазване на околната среда и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. През 1999 г. компанията получава първия в минния бранш сертификат за управление на качеството в съответствие с ISO 9001, а през 2002 г. и първия за страната сертификат по ISO 14001 - за опазване на околната среда. През 2003 г. защитава първия в отрасъла сертификат по OHSAS 18001 за здравословни и безопасни условия на труд.

„Асарел-Медет“ АД е първата българска компания от тежката индустрия, която през 2003 година внедрява Интегрирана система за управление по 3 основни международни стандарта - за качество, екология и условия на труд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]