Направо към съдържанието

Асена Сербезова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Асена Сербезова
български фармацевт
Родена
Асена Стоименова
30 март 1973 г. (51 г.)

Учила вМедицински университет – София
Семейство

Уебсайтmy-land.org

Асена Сербезова е български фармацевт и политик.

Асена Сербезова е родена на 30 март 1973 г.

През 1996 г. се дипломира се от Фармацевтичния факултет на МУ–София. Защитава дисертация в областта на социалната медицина и организация на здравеопазването и фармацията през 2007 г. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и обществено здраве от МУ–София и магистърска степен по здравна политика и фармакоикономика от Barcelona School of Management към Univeristat Pompeu Fabra в Барселона, Испания.

През 2019 г. завършва магистратура по психология във Великотърновския университет. Има три специалности: организация и икономика на аптечната и дистрибуторската практика, организация и икономика на фармацевтичното производство и клинична фармация. Професор в Катедрата по здравна политика и мениджмънт, Факултет по обществено здраве при МУ–София.

Има над 20 години опит в лекарствения сектор, заемайки различни позиции в представителства на производители на лекарства, дистрибутори и договорни изследователски организации за клинични изпитвания. Одитор по европейски стандарти за добри практики във фармацевтичния сектор.

Между юли 2014 г. и август 2018 г. е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването. Била е член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата и член на Комисията за оценка на здравните технологии. От февруари 2020 г. до декември 2021 г. е председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

На 13 декември 2021 г. е назначена за министър на здравеопазването в правителството на Кирил Петков.

Владее английски и руски език. Омъжена, с две деца.[1][2]