Асеновци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Асеновци
Общи данни
Население1676 души[1] (15 декември 2023 г.)
37,9 души/km²
Землище44.238 km²
Надм. височина69 m
Пощ. код5913
Тел. код06537
МПС кодЕН
ЕКАТТЕ00761
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПлевен
Община
   кмет
Левски
Любка Александрова
(БСП за България, Левицата!; 2011)
Кметство
   кмет
Асеновци
Стефан Личев
(БСП)
Асеновци в Общомедия

Асѐновци е село в Северна България, община Левски, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Асеновци се намира на 3 – 4 km на югозапад от град Левски. Землището му граничи от запад с община Летница в област Ловеч, чийто административен център град Летница отстои на около 2 km на югозапад от селото. Покрай Асеновци, на около километър югоизточно, тече река Осъм, а на около километър северно – левият приток на Осъм, река Шаварна (Пелишатска река, Барата). Село Каменец се намира на 6 – 7 km западно от Асеновци, а на около 2 km северозападно е язовир Каменец.[2]

Жп гарата на с. Асеновци

В северозападната част на Асеновци се намира гарата на минаващата покрай него в направление югозапад – североизток железопътна линия Свищов – Левски – Троян.

През Асеновци минава третокласен републикански път, който в границите му е негова главна улица и го свързва на югозапад през град Летница и селата Александрово, Йоглав и Умаревци с град Ловеч, а на североизток през град Левски и Козар Белене – с първокласния републикански път 3, част от Европейски път Е83.

Селото е застроено върху терен с малък наклон на югоизток към река Осъм. Надморската височина при гарата е около 87 m, в центъра – около 78 m, а в югоизточния край – 67 – 70 m. Източно от селото има отделени от реката след корекцията[3] на коритото ѝ през 70-те и 80-те години на 20 век[4] нейни стари меандри.

Населението на село Асеновци,[5] наброявало към 1934 г. 3058 души, нараства към 1946 г. на 3142 души, след което постоянно намалява – до 1300 души към 2018 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Към 1878 г. името на селото е Осма Калугерово – съчетание от името на течащата край него река Осъм и – според предание, спомена за калугерите, живеели в намирал се някога в землището на селото манастир. Името на село Осма Калугерово е променено на Асеновци през 1950 г. с Указ 290 на Президиума на Народното събрание.[6] Промяната е предложена по решение на общоселско събрание.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Село Асеновци е център на кметство Асеновци.[7][8]

В село Асеновци има:

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]