Асен Арнаудов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Асен Арнаудов.

Асен Арнаудов
български музикант, арфист, цигулар и музикален педагог

Роден
3 април 1910 г.

Националност България
Работилмузикант, цигулар, арфист, композитор
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Научна дейност
ОбластМузикознание
Учил приСаша Попов
Работил вСофийска филхармония
Семейство
БащаГеорги Арнаудов
МайкаКортеза Хаджигеоргиева
ДецаКонстанс (1947),
Георги (1957)

Асен Георгиев Арнаудов е български музикант, цигулар, арфист, композитор и музикален педагог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Асен Арнаудов е роден на 3 април 1910 г. в Сливен в семейството на индустриалеца Георги А. Арнаудов и Кортеза Арнаудова. През 1878 г. баща му основава на една от големите фабрики за производство на вино и коняк; носител е на Златен медал от Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. Негов вуйчо е известният български офицер генерал Стефан Белов, водач на бунта на русофилите в Сливен,[1] участник в Сръбско-българската война от 1885 година, инспектор на артилерията (с чин генерал-майор) през Първата световна война.

В началото на 20-те години на ХХ век, след смъртта на бащата на Асен Арнаудов, неговата майка Кута (Кортеза) Хаджигеоргиева Арнаудова, която е видна последователка на Учителя Петър Дънов, се премества да живее със семейството си в София, а от 1927 г. се установява в селището Изгрева. През 1929 г. Асен Арнаудов завършва Трета софийска мъжка гимназия и заминава да учи във Фармацевтичния факултет на Лионския университета, Франция. През 1935 г. завършва Държавна музикална академия със специалност цигулка при проф. Саша Попов. През 1936 г. Асен Арнаудов е един от основателите на Царския военен симфоничен оркестър, за което през 1939 г. е награден от цар Борис III със Сребърен медал за заслуга с корона. В периода от 1941 до 1943 г. специализира в Университета за музика и сценични изкуства в Мюнхен, където учи арфа при проф. Едуард Нидермаер.

След завращането си в България, през декември 1944 г. е поканен лично от ректора на Държавната музикална академия проф. Веселин Стоянов да основе класа по арфа и е назначен като професор.[2] През 1961 г. е освободен от тази длъжност. Едновременно с това, от 1944 г. Асен Арнаудов е назначен като артист-солист в Софийската държавна филхармония, където работи до пенсионирането си през 1970 г. От 1970 г. е професор по арфа в Техеранската консерватория, както и солист-оркестрант в Техеранския симфоничен оркестър.

Артистична дейност[редактиране | редактиране на кода]

Учителят Петър Дънов и цигуларите Ангел Янушев и Асен Арнаудов в планината Рила през 1938 г. по време на записване на песни от Паневритмията и подготовката на първото издание на „Песни отъ Учителя“

През периода 1945 – 1970 г. Арнаудов концертира активно като солист на Софийската филхармония и всички оркестри в страната, като едновременно с това изнася солови рецитали. Като солист Арнаудов реализира българските премиери на едни от най-известните творби от световния арфов репертоар – Волфганг Амадеус Моцарт „Концерт за флейта и арфа“ в До мажор K. 299/297c, Морис Равел „Интродукция и алегро“, Габриел Пиерне „Концерт за арфа и оркестър“, Франк Мартен „Малка концертна симфония“ за чембало, арфа, пиано и оркестър, Клод Дебюси „Свещени и светски танци“ за арфа и камерен оркестър. Арнаудов реализира и премиерите на творби на известни съвременни български композитори като Боян Икономов, Лазар Николов, Константин Илиев, Иван Маринов, Васил Казанджиев. Редица от неговите записи като солист реализирани съвместно с Държавен радиоквартет „Аврамов“, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на Българското национално радио, и диригентите Добрин Петков и Константин Илиев се съхраняват в Златен фонд на Архива на Българското национално радио.

Асен Арнаудов е активен участник в живота на Бялото братство и един от видните ученици на Учителя Петър Дънов. Той участва активно в записването и издаването на песните на Паневритмията системата за гимнастически музикални упражнения, които са практикувани от Бялото братство. В спомените си, композиторът Димитър Грива споделя: „Асен Арнаудов беше от тези, които най-много е записал, даже и Паневритмията, може би повече от половината. Той тогава беше студент, щото беше завършил вече, после беше в Мюнхен, стана професор по арфа в академията. Асен беше от онези музиканти, които свършиха много работа по времето на раждането на музиката на Учителя. Срещнахме се и си обяснихме как са станали тези неща, че на такъв трябва, та всеки два такта е една фигура.“ (Кръстев В., „Изгревът“, т. 8, стр. 232) [3]". "Тогава се раждаше Паневритмията. Аз като дойдох първите упражнения бяха вече записани. Аз не съм участвувал в Паневритмията при създаването й. Аз бях още малък тогава, а там бяха Асен Арнаудов, беше Ангел Янушев, после дойде Влади Симеонов, въобще дойдоха музиканти, също и Вапурджиев. Имаше и малък оркестър и много концерти се даваха както знаеш. Музиката в Школата на Учителя беше метод за духовна работа. Не само както с молитвите. Тя е единствената Школа, в която се роди музиката." (Кръстев В., „Изгревът“, т. 8, стр. 232) [4]"

Изследователят на Бялото братство Вергилий Кръстев описва неговата дейност така: "Асен Арнаудов бе онзи роден музикант, който беше и горе, в Невидимия свят, музикант и беше дошъл в Школата на Учителя да бъде музикант. Беше дошъл в Школата да свърши една работа за музиката и песните на Учителя. Той имаше такъв музикален слух, че щом чуеше една песен, веднага я запаметяваше и веднага можеше да седне и да я запише, без да използува пианото. Музикант по дух и музикант като талант. (Кръстев В., „Изгревът“, т. 8, стр. 135) [5]". На основата на песните от Паневритмията, през 30-те и 40-те години Арнаудов композира редица творби за цигулка и пиано, като една от тях, „Българска идилия“ по мотиви на Учителя Петър Дънов е влезнала трайно в репертоара на редица български цигулари.

В своя статия за Асен Арнаудов, композиторът Трифон Силяновски споделя: "Като човек с изключителна обща и музикална специална култуура, Асен Арнаудов бе ярка индивидуалност в нашия музикален живот. Освен основното познание на инструмента си, чувствителната му психика, както и всеобхватната му музикална култура го бе издигнала високо в интерпретацоонно стиловата проблематика. Най-характерното качество за Арнаудов като интерпретатор е, че той музицираше от аспекта на цялостната и синтетична представа за дадена творба. Той успяваше, така да се каже да я „вмести в центриращия ценностен филтър“ на нейната специфична звукова и смислова действителност. С голяма грижовност се отнасяше към „контекста“ не само на музикалната творба, но и към всяка човешка мисъл и сентенция. За Арнаудов всяка нота, всяко понятие или дума бяха само белег, повод и знак за изследване и вглъбяване в същността на смисъла на тяхното значение. С не по-малка широта и съкровеност той се отнасяше и към преподавателската си дейност при студентите. Неговите лекции бяха един вид стилов и „душевно-духовен“ казус през призмата на общите солидни стилови предпоставки, свързани с под въпрос стоящите феноменологични и константно-конструктивни операции на естетичната страна на съзнанието." [6].

Асен Арнаудов у редовен участник в международните журита на Международният конкурс за арфа – Тел Авив и Международният конкурс за изпълнители „Пражка пролет“.

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • Сребърен медал за заслуга с корона (1939)
  • Орден за заслуги към Кралство Унгария (1939)
  • Орден „Кирил и Методий“ (1960) във връзка с неговата 50 годишнина и 25 години творческа дейност.
  • Медал за 2500-годишнината на Персийската империя (1971)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]