Асоциация Дебати - София

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Асоциация Дебати – България
Информация
Акроними АДБ
Тип НПО
Основана 2011 г.
Локация София, България
Регион
на действие
България
Президент Румяна Пенева

Асоциация Дебати – България (АДБ, Bulgarian Debate Association), учредена през 2011 г., е водещата организация в сферата на състезателните дебати в България. Тя активно провежда обучения по състезателни дебати и сходни дисциплини (ораторско майсторство, публично говорене, interview skills), състезания, публични дискусии и други събития (вж. Дейност).

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Състезания – традиционно АДБ организира 2 състезания всяка година – Национално Ученическо Състезание и BDA Open.

Oбучения – АДБ организира различни обучения, където и когато са нужни. През 2018 под ръководството на АДБ се проведоха обучения по дебати в Шумен, Бургас, Пловдив Стара Загора и Пазарджик. В началото на 2019 в София се проведе обучение за треньори.

Освен със състезателни дебати и сходни дисциплини, Асоциация Дебати – България се ангажира и с обществени инициативи и се стреми да играе активна роля в гражданското общество на България.

Организационна структура[редактиране | редактиране на кода]

Асоциация Дебати – България е неправителствана организация (НПО) с идеална цел, като се ръководи от управителен съвет, който определя върху какво ще се концентрират усилията на организацията в даден момент. Пред спонсори, институции и други организации, АДБ бива представена от своя президент.

Всеки съществуващ клуб по дебати в България може да се асоциира към организацията и да се възползва от помощта ѝ. На всяко събитие на асоциацията се провежда съвет, на който представители на всички асоциирани клубове могат да изложат и обсъдят вижданията си за дейността на асоциацията.

История[редактиране | редактиране на кода]

Асоциация Дебати – България е учредена легално през 2011 г., но осъществява дейност още от 2010 г. Основана е от студенти в Техническия университет в София под името Асоциация Дебати – София.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]