Аспарухов мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Аспарухов мост
Мостът през нощта
Мостът през нощта
Основни данни
Предназначение пътен мост (I-9/Е87)
Пресича канал „Варненско езеро-Черно море“
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Варна, България
Технически данни
Конструкция непрекъсната/проста греда
Материал стомана/стоманобетон
Обща дължина 2 050 m
Ширина 21 m
Главен отвор 160 m
Максимален товар НК-800/Н-300
Височина под моста 46 m
История
Построен 1973-1976 г.
Проектант Димитър Димитров
Експлоатация
Дневен трафик 10 хиляди коли/ден
Карта
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.1904° с. ш. 27.8846° и. д.
Аспарухов мост в Общомедия

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се в град Варна и свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от магистрала Черно море и Европейски път E87.

Аспаруховият мост е мостът с най-голям отвор в България - 160 m, като се очаква да остане на второ място при завършването на моста Видин-Калафат, който има няколко отвора от 180 m.

Технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Asparuhov Bridge Varna.JPG

Мостът е проектиран за стандартните натоварвания - Н-300 и НК-800, вятър и температурни разлики, при което провисването на средния отвор е около 0,30 m. Средната част е стоманена непрекъсната греда с три отвора (80+160+80 m), с височина 50 м, проектирана от Димитър Димитров, а подходите към нея са от стоманобетонни прости греди. Под него минават кораби, за да достигнат пристанище „Варна Запад“. Пуснат е предсрочно в експлоатация на 8 септември 1976 година, като е открит от председателя на Държавния съвет Тодор Живков.

Преди Аспаруховият мост да бъде построен, транспортът между Варна и Бургас е бил по-затруднен. Каналът между езерото и морето е преодоляван посредством подвижен метален мост, вдигащ се при преминаване на кораби, който съществува и понастоящем. Това изключително е забавяло стопанските и туристическите връзки между Северна и Южна България.

Културни аспекти[редактиране | редактиране на кода]

От Аспаруховия мост може да се скача с бънджи. За целта е пригодена конзола в най-високата му част. Все повече хора се решават да опитат това екстремно изживяване.

Очаква се построяването на втори мост, който да облекчи центъра на Варна от трафика към близките курорти, като една от възможностите е да бъде част от магистрала „Черно море“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]