Аспарухов мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аспарухов мост
Мостът през нощта.
Мостът през нощта.
Основни данни
Предназначение пътен мост (I-9/Е87)
Пресича канал „Варненско езеро-Черно море“
Местоположение Flag of Bulgaria.svg ВарнаБългария
Технически данни
Конструкция непрекъсната/проста греда
Материал стомана/стоманобетон
Обща дължина 2050 m
Ширина 21 m
Височина 52 m[1]
Главен отвор 160 m
Максимален товар НК-800/Н-300
Височина под моста 46 m
История
Построен 1973 – 1976 г.
Проектант Димитър Димитров
Експлоатация
Дневен трафик 10 хиляди коли/ден
Карта
Varna location map.png
43.1904° с. ш. 27.8846° и. д.
Местоположение в България Варна
Аспарухов мост в Общомедия

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се в град Варна и свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от магистрала Черно море и Европейски път E87.

Аспаруховият мост е вторият с най-голям отвор в България от 160 m след моста Нова Европа (Дунав мост 2) между Видин и Калафат, който има няколко отвора от 180 m.

Технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

BASA-VARNA-406-Bridge2.jpg
Строежът на моста.
Изграждане на колоните.
BASA-VARNA-406-Bridge7.jpg
BASA-VARNA-406-Bridge8.jpg
BASA-VARNA-406-Bridge1.jpg

Мостът е проектиран за стандартните натоварвания – Н-300 и НК-800, вятър и температурни разлики, при което провисването на средния отвор е около 0,30 m. Средната част е стоманена непрекъсната греда с три отвора (80+160+80 m), с максимална височина 52 m, проектирана от Димитър Димитров, а подходите към нея са от стоманобетонни прости греди. Под него минават кораби, за да достигнат пристанище „Варна Запад“. Пуснат е предсрочно в експлоатация на 8 септември 1976 година, като е открит от председателя на Държавния съвет Тодор Живков. Освен на земетресение от 7-а степен по скалата на Рихтер, Аспаруховият мост е проектиран да издържи на ураганен вятър със скорост 180 km/h и температурна разлика от -40° до +40 °C.[1]

Преди Аспаруховият мост да бъде построен, транспортът между Варна и Бургас е бил по-затруднен. Каналът между езерото и морето е преодоляван посредством подвижен метален мост, вдигащ се при преминаване на кораби. Това изключително е забавяло стопанските и туристическите връзки между Северна и Южна България.

Културни аспекти[редактиране | редактиране на кода]

От Аспаруховия мост може да се скача с бънджи. За целта е пригодена конзола в най-високата му част. Все повече хора се решават да опитат това екстремно изживяване.

Мостът има и печална слава, носеща се от множеството самоубийства извършвани тук. Направено е освещаване на 7 април 2013 г. от Митрополит Кирил.

Очаква се построяването на втори мост, който да облекчи центъра на Варна от трафика към близките курорти, като една от възможностите е да бъде част от магистрала „Черно море“.

Изглед към моста през 2007 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Аспаруховият мост на 40 години, dariknews.bg, 8 септември 2016.
     Портал „Транспорт“         Портал „Транспорт          Портал „България“         Портал „България