Астерикс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за комикс поредица. За изкуствения спътник вижте Астерикс (спътник).

Астерикс
Astérix
Asterix.svg
Автор Албер Юдерзо,
Рьоне Госини
Държава Франция
Език френски език
Жанр комикс
Герои Астерикс, Обеликс, Идефикс, Панорамикс
Астерикс в Общомедия
Астерикс, Обеликс и други герои от поредицата.

Астерикс или Приключенията на Астерикс (на френски: Astérix или Astérix le Gaulois, IPA: [asteʁiks lə ɡolwa]) е френска комиксова поредица, създадена от писателя Рьоне Госини и художника Албер Юдерзо (Юдерзо се заема с текста след смъртта на Госини през 1977 г.). Серията за първи път се появява във френско-белгийското комикс списание Pilote на 29 октомври 1959 г. До 2013 г. са излезли на пазара 35 самостоятелни части.

Поредицата проследява историята на малко галско село, което единствено удържа нападенията на римляните, завладяли почти цяла Галия. Селцето устоява на нападенията с помощта на магическа отваря, даваща необикновена сила на галите, приготвяна от друида Панорамикс. Главно действащо лице е Астерикс, който във всяко свое приключение е придружаван от приятеля си Обеликс и кученцето Идефикс. Много от сюжетните линии в комикса включват други народи и страни съществуващи през I век пр. Хр. – времето, в което се развива цялото действие.

„Астерикс“ е един от най-популярните френско-белгийски комикси, преведен на над 100 езика и популярен в много европейски страни. В България персонажите и историята имат широка известност, предимно от анимационните филми за Астерикс. Едва през 90-те започват да се издават комиксовите серии на български език от издателство „Егмонт България“ и то частично. През 2013 г. поредицата започва да се преиздава отново от „Студио Арт Лайн (издателство)“, възложило на Венелин Пройков да преведе цялата поредица.

Направени са няколко филмови адаптации по комиксите; девет анимационни и четири игрални филми. Познати са и няколко електронни игри, базирани върху персонажите от историята. Близо до Париж има тематичен атракционен парк „Астерикс“, вдъхновен от комикса.

История и персонажи[редактиране | редактиране на кода]

След дълги сражения през 50 г. пр. Хр., Рим завладява галите. Дори славният галски вожд Верцингеторикс се предава пред римския пълководец Юлий Цезар. Почти цяла Галия е покорена, но едно малко селце успява да отблъсне завоевателите и остава независимо. Римляните напразно се опитват да го подчинят, но гордите и свободолюбиви гали винаги удържат на нападенията им. Те са обградени от римски военни лагери, които следят всяка тяхна стъпка. Легионите имат за задача да научат на какво се дължи необикновената сила на непокорните гали. Истината е, че селският друид Панорамикс приготвя вълшебна отвара, която дава свръхчовешка сила на населението, помагаща им в борбата срещу нашествениците.

Най-славният герой в цялото село е ниският и прозорлив Астерикс. Въпреки че той също използва вълшебната отвара, за да се справя с досадните римляни, често дребният гал използа и проницателния си ум, измъкващ го от доста тежки ситуации. Непрекъснат спътник в опасните му приключения е неговият приятел Обеликс – едър и пълен гал, който няма нужда от помощта на жреца Панорамикс, понеже като малък е паднал в котела с вълшебната отваря. Отеогава той има необикновена сила, която често го въвлича в неприятности. Самия Обеликс не се слави с голям интелект, но за сметка на това има добро сърце. Домашен любимец на едрия гал е дребното бяло кученце – Идефикс. Тримата нерядко спасяват цялото село от сигурна гибел и са най-големият страх на великия римски пълководец Юлий Цезар.

Останалите жители на чудноватото село са: вожда Найдобрикс, който непрекъснато се страхува, че небето ще се сгромоляса върху главата му; Всебезрикс (Какафоникс, Гонипубликс), местният бард, дразнещ всички със своето фалшиво пеене, и неговите най-големи „почитатели“ Азбучникс продавача на риба (често обвиняван заради смрадливата си стока) и Ковачникс (Автоматикс) – ковача на селото.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Всички филми са базирани на издадените комикси.

Анимационни филми[редактиране | редактиране на кода]

Игрални филми[редактиране | редактиране на кода]

Видеоигри[редактиране | редактиране на кода]

Asterix and Obelix-Mission XXL 2[редактиране | редактиране на кода]

Asterix and Obelix-Mission XXL 2 е видеоигра за комиксовия герой Астерикс и другаря му Обеликс. В играта се разказва, че Панорамикс е отвлечен от Юлий Цезар, заедно с трима души. Един шпионин вижда всичко това и взима златният сърп, оставен от Панорамикс на един дъб. Когато Астерикс разбира това, се ядосва и пита шпионина дали Панорамикс е предател. Той се казва Сам Шифър, което е пародия на Сам Фишър от играта Splinter Cell и съобщава, че Цезар е построил град на име Лас Вегум (което е пародия на Лас Вегас). Галът и другарят му отиват по заповед на Найдобрикс в този град. Играта е направена от Атари и е продължение на Asterix and Obelix-Mission XXL и е за конзоли и за PC. В самата игра е направена пародия на историята на видеоигрите и първата част е направена през 2003, втората е направена през 2005. През 2006 е направен римейк на играта.

Asterix at the Olympic Games[редактиране | редактиране на кода]

Asterix at the Olympic Games е видеоигра, която се базира на филма „Астерикс на олимпийските игри“ и е предлагана за PC и PlayStation 2 конзоли. В играта се разказва за завърналия се от Гърция млад гал Влюбеникс. Там той е видял красивата принцеса Ирина и се влюбил в нея от пръв поглед. Ала за беда той узнал, че тя ще се жени за сина на Юлий Цезар – Брут. Но Влюбеникс открива начин да се ожени за нея – чрез Олимпийските игри, тъй като те са достъпни за римляни (галите са под римска власт) и че най-красивият мъж от спечелилата нация ще се ожени за Ирина.

В галското село Астерикс и Обеликс отиват при Панорамикс и виждат, че е направен от папирус. След това се появява Сам Шифър и разкрива на своите приятели гали, че е бил в градчето Олимпия на тайна мисия и е открил, че зъл професор на име Доктормаб е създал ключ за достъп до паралелни светове и че Панорамикс е от папирус, поради този ключ. Астерикс, Обеликс, Панорамикс, Влюбеникс и Идефикс отиват до Олимпия, за да спечелят Олимпийските игри и да унищожат ключа за паралелни светове. Играта е създадена от Атари.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Франция“         Портал „Франция