Астрофизика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
разширение на Вселената

Астрофизиката е клон на астрономията, който изучава преди всичко свойствата на астрономическите обекти във Вселената (плътност, температура, химичен състав и други). Такива обекти могат да бъдат звезди, комети, планети, галактики, междузвездната среда.

Астрономията е една от най-древните науки. Астрофизиката, за разлика от нея, е сравнително нова наука. Името ѝ е предложено през 1865 година[1][2].

Раздели[редактиране | редактиране на кода]

Теоретична астрофизика[редактиране | редактиране на кода]

Теоретичната астрофизика се занимава с изучаване на състава и еволюцията на Вселената като система, като създава аналитични модели и теории и ги съпоставя основно с наблюдения тъй като експериментите са значително затруднени поради големината и отдалечеността на обектите. Постиженията на науката и техниката спомагат за усъвършенстването на тези модели и по-добри статистически предвиждания. Едни от тези теории са тази за тъмната материя, Големият взрив, ΛCDM (ламбда-CDM).

Ядрена астрофизика[редактиране | редактиране на кода]

Ядрената астрофизика е раздел на физиката, получен при припокриване на области като астрономия, ядрена физика и физика на елементарните частици. Тя изучава и обяснява формирането (посредсвом ядрени реакции) на химичните елементи. Нейни обекти са ранната Вселена, междузвездната среда, червените гиганти и супернова, които биват изследвани с помощта на комплексни компютърни модели.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://e3.uci.edu/clients/bjbecker/astrophysics.html
  2. http://www.aip.org/history/cosmology/tools/tools-spectroscopy.htm

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]