Атал (генерал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атал.

Атал (на старогръцки: Άτταλος, Attalos; ок. 390 г. пр. Хр., † 336 г. пр. Хр.) е македонски пълководец по времето на Филип II, бащата на Александър Велики.

Той е един от най-важните пълководци на цар Филип II. Той е женен за дъщеря на Парменион - друг важен пълководец на македонския двор. Атал има много вражески отношения с престолонаследника Александър. Той се съмнява открито в неговата легитимност като наследник на македонския трон. Затова Филип изпраща сина си за шест месеца в изгнание.

Неговата племенница Клеопатра Евридика става през 337 г. пр. Хр. съпруга на вече 45-годишния Филип II. По време на сватбата Александър Велики се скарва с баща си и напуска двореца с майка си Олимпиада и се настаняват при нейния брат Александър от Епир.

При убийството на Филип той се намира с част от македонската войска в Мала Азия, за да подготвя там един заплануван поход. Командването той си дели с неговия тъст Парменион, който знае за лошото му отношение с новия цар Александър и за да покаже своята лоялност към него нарежда да убият зет му Атал. Съпругата му се омъжва след това за генерал Коин и има син Пердика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Waldemar Heckel, Who’s Who In The Age Of Alexander The Great: Prosopography of Alexander’s Empire. Oxford 2006, S. 62.
  • Attalus, Jona Lendering
     Портал „Македония“         Портал „Македония