Атал (диадох)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Атал (генерал))
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атал.

Атал (на старогръцки: Άτταλος) е македонски пълководец по времето на Филип II.

Атал е един от най-важните пълководци на цар Филип II. Той е женен за дъщеря на Парменион - друг важен пълководец на македонския двор. Атал има много вражески отношения с престолонаследника Александър. Той се съмнява открито в неговата легитимност като наследник на македонския трон и затова Филип изпраща сина си за шест месеца в изгнание.

В 337 г. пр. Хр. неговата племенница Клеопатра Евридика става съпруга на вече 45-годишния Филип II. По време на сватбата Александър Велики се скарва с баща си и напуска двореца с майка си Олимпиада и се настаняват при нейния брат Александър от Епир.

При убийството на Филип той се намира с част от македонската войска в Мала Азия, за да подготвя там един заплануван поход. Командването той си дели с неговия тъст Парменион, който знае за лошото му отношение с новия цар Александър и за да покаже своята лоялност към него нарежда да убият зет му Атал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Waldemar Heckel, Who’s Who In The Age Of Alexander The Great: Prosopography of Alexander’s Empire. Oxford 2006, p. 62.
  • Attalus, Jona Lendering
     Портал „Македония“         Портал „Македония