Атанас Атанасов (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за художника Атанас Атанасов. За други личности с това име вижте Атанас Атанасов.

Атанас Атанасов
български художник

Роден
Атанас Атанасов в Общомедия

Атанас Атанасов е български художник, един от изтъкнатите представители на съвременната българска живопис.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1964 година в Бургас, племенник на бургаския художник Тодор Атанасов. През 1991 година завършва Националната художествена академия със специалност живопис в класа на проф. Светлин Русев. Още преди дипломирането си, през 1990 година, участва в конкурса за малоформатна живопис на галерия Del Bello, Торонто, на който печели трета награда. Членува в Съюза на българските художници от 1997 година.

Атанасов работи в областта на живописта, илюстрацията, миниатюрата, рисунката, стенописта. Рисува в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, фигурална композиция. Предпочитани техники са температа, акварелът, цветният молив. Творбите му се отличават с внимание към детайла, изящен рисунък и ефирна тоналност. За стила на Атанасов учителят му Светлин Русев, казва, че е „базиран на рафинирана чувствителност и творческа интерпретация на старата традиция на българската иконопис“.[1] Творбите му често биват определяни като „ренесансови“.[1][2]

Пред портрета на дъщеря си

Прави множество самостоятелни и съвместни изложби в България (София, Бургас, Варна, Пловдив) и чужбина:[3][4][5]

  • 1990 – Български икони и живопис, Тулуза, Алби, Кастр, Франция,
  • 1997 – Международен конкурс за акварел Зинаида Ги, Италия,
  • 1999 – Международен симпозиум за изобразителни изкуства – о. Самотраки, Гърция,
  • 2002 – Изложба в галерия „Куатро“, Глатфелден (Швейцария) съвместно със Станимир Желев и Валентина Бъчварова и Едмонд Демирджиян.

Като илюстратор Атанас Атанасов работи за българското издателство „Кибеа“, канадското „Simply Read Books“ и „Lo Scarabeo Publishing House“, Торино, Италия. За „Lo Scarabeo“ изработва няколко комплекта от карти „Таро“, стилово вдъхновени от творчеството на Йеронимус Бош, Андреа Мантеня, Леонардо да Винчи и старинната българска и руска иконография.[6]

Автор е и на множество проекти за пощенски марки, сред които:

Атанас Атанасов е носител на множество награди, сред които:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]