Атанас Джолев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Атанас Джолев
български революционер
Атанас Џолев Портрет.jpg
Роден
Починал

Атанас (Насо) Христов Джолев (на македонска литературна норма: Атанас Христов Џолев) е български революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация, по-късно приел идеите на македонизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Атанас Джолев е роден през 1898 година в Моноспитово, тогава в Османската империя. Семейството му е земеделско, но баща му Христо Джолев и дядо му Велко Джолев са революционери от ВМОРО. Атанас Джолев завършва седми клас и също взима участие в революционното дело като член на селската милиция на ВМРО, но след като е разкрит през 1923 година бяга в България. Там става четник при Георги Въндев, а с препоръка от Алеко Василев е назначен за секретар на Щерьо Влахов. След кръвопролитията около Горноджумайските събития от 1924 година постепенно се разграничава от официалната ВМРО. По-късно извършва криминално убийство, заради което е осъден на смърт от ВМРО (обединена)[1].

През 1979 година в София пише спомените си на български език, в които обаче ясно изразява македонското си национално самосъзнание. Спомените са пазят в българските централни държавни архиви и са публикувани в Северна Македония[2]. Дава подробни сведения за обкръжението на Алеко Василев и за събитията преди и след убийството на Тодор Александров[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония