Атанас Михов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Атанас Михов
Роден
Починал
22 януари 1975 г. (95 г.)
Националност Флаг на България България
Стил импресионизъм
Академия Рисувално училище в София
Учители проф. Иван Мърквичка и проф. Ярослав Вешин

Атанас Михов Марков, известен като Атанас Михов, е български художник. Твори в областта на реалистичната пейзажна живопис. При участието си в Първата световна война рисува и картини на военна тематика. Смятан е за един от родоначалниците на българския импресионизъм.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1904 година Атанас Михов завършва живопис в Рисувалното училище, където негови преподаватели са проф. Иван Мърквичка и проф. Ярослав Вешин.

На следващата година е изпратен като учител по рисуване в Скопие. Преподава още в Силистра (1906 – 1910), Разград (1910 – 1912), Русе (1913 – 1915) и в София (1923 – 1932), след което се пенсионира и се отдава на активно творчество.

Първата си самостоятелна изложба Михов организира през 1914 година. През 1920 година става член на дружеството „Родно изкуство“ и организира самостоятелна изложба в София. По същото време става и член-съосновател на Дружеството на севернобългарските художници, чийто председателски пост заема. Взема участие в множество общи художествени изложби и изложби на дружество „Съвременно изкуство“, на Съюза на южнославянските художници „Лада“, на дружество „Родно изкуство“ и Дружеството на севернобългарските художници. Участва и на международни изложби, сред които Международното биенале по живопис във Венеция през 1910 година, Международната изложба в Рим през 1911 година, Международната изложба в Прага през 1925 година, изложби в Пилзен, Бърно, Ческе Будейовице и Крумац през 1937 – 38 година, както и във Виена през 1949 година.

През 1952 година е удостоен със званието „народен художник“.

Картини на Атанас Михов са притежание на Президентството, Министерския съвет, Министерството на външните работи, редица посолства на Република България в чужбина, Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските художествени галерии в страната, както и множество частни сбирки в България и чужбина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]