Атанас Пеканов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Атанас Пеканов
български икономист
Роден
Атанас Ангелов Пеканов
30 април 1991 г. (1991-04-30) (32 г.)

Учил въвВиенски икономически университет
Политика
Професияикономист, финансист
Заместник министър-председател на България
12 май 2021 г. - 16 септември 2021 г.
16 септември 2021 г. - 13 декември 2021 г.
2 август 2022 г. - 6 юни 2023 г.

Атанас Ангелов Пеканов е български икономист и вицепремиер.

Той е заместник министър-председател по управление на европейските средства в първото (12 май – 16 септември 2021 г.) и второто (16 септември – 13 декември 2021 г.) служебно правителство на Стефан Янев и в служебното правителство на Гълъб Донев (2 август 2022 – 6 юни 2023 г.)[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Атина, Гърция през 1991 г. Завършва 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София[3], а след това икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в Университетски колеж Лондон.

Работи в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия, през 2016 г. От 2017 г. работи в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) на позиция икономист, с фокус върху макроикономическата политика, паричната и фискална политика, като публикува изследвания по теми, свързани с австрийската и европейската икономика. В тази си роля, участва активно в дискусии по отношение на Европейския паричен съюз и стъпките за довършване на архитектурата му[4]. От 2017 г. е и докторант във Виенския икономически университет, като основни теми на научната му работа са паричната и фискална политика в Еврозоната, Европейския паричен съюз, както и употребата на иновативни макромодели (HANK), използващи микроданни за икономическото поведение на домакинствата.

През 2015 г. печели годишния конкурс за стипендианти (степен магистри) на Българската народна банка с есе на тема „Ефектите от икономически санкции“ и развива научна разработка на тема “Употреба на антицикличния капиталов буфер в страните-членки на ЕС”, по-късно публикувано като коментарно изследване от ESRB[5]. През 2019 г. печели годишния конкурс за стипендианти (степен докторанти) на БНБ с есе за равновесните лихвени проценти и като част от стипендията развива научна разработка на тема “Синхронизация на бизнес цикъла в Европейския паричен съюз”[6].

През 2018 г. печели годишната стипендия за дисертация за млади учени на Австрийската икономически асоциация, за идеи свързани с употреба на данни за дистрибутивните ефекти на макроикономическата политика.

През академичната 2019/2020 година е стипендиант по изследователската програма Fulbright и посещава икономическия факултeт на Харвардския университет. Изследванията му са фокусирани върху новото поколение макроикономически модели (Heterogeneous Agents New Keynesian Macro), които изследват ефектите от фискалната и парична политика върху разпределението на доходите. Представя научни изследвания в тази сфера на конференции като 11th Conference on Macroeconomics and Survey Data[7], организирана от института Ifo в Мюнхен; Workshop Empirical Monetary Economics[8], организиран от OFCE и Сианс По в Париж; Banque de France/SUERF Symposium 2019 и други.

От лятото на 2020 г. участва заедно с Немския институт за икономически изследвания в проект, в рамките на който изготвя изследвания за ефектите на актуалната парична политика в рамките на Monetary Policy Dialogue на Европейския парламент – тримесечното изслушване на Президента на Европейската централна банка в Европарламента. До момента са публикувани две негови изследвания в тази серия –  по отношение на ефектите от негативните лихвени проценти (Low for Long: Side Effects of Negative Interest Rates[9]) и по отношение на несигурността, предизвикана от пандемията, върху паричната политика (Effects of Pandemic-Induced Uncertainty on Monetary Policy[10]).

Член е на Инициативата за млади изследователи на Института за ново икономическо мислене. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. Назначен е от Румен Радев за заместник министър-председател по управление на европейските средства в служебното правителство на Стефан Янев. Назначен е от Румен Радев за заместник министър-председател по управление на европейските средства в служебното правителство на Гълъб Донев.

Избрани публикации[редактиране | редактиране на кода]

Текущи разработки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Президентът Радев издаде указа за служебното правителство – вижте кои са министрите // Българска национална телевизия, 11 май 2021 г. Посетен на 11 май 2021 г.
  2. Президентът насрочи парламентарни избори за 2 октомври 2022 г. и назначи служебно правителство // www.president.bg. Посетен на 2022-09-01. (на български)
  3. Атанас Пеканов // clubz.bg, 23 ноември 2018 г. Посетен на 11 май 2021 г.
  4. Pekanov, Atanas. Policy Brief: Past and Present of EMU Reform Reforming the Euro Area – The Road Not (Yet) Taken // Austrian Institute of Economic Research. June 2019.
  5. Pekanov, Atanas, Frank Dierick. Implementation of the countercyclical capital buffer regime in the European Union // Macro-prudential Commentaries. December 2016.
  6. Стипендианти на БНБ
  7. 11th Conference on Macroeconomics and Survey Data
  8. Workshop Empirical Monetary Economics 2020
  9. Inhoffen, Justus, Atanas Pekanov. Low for Long: Side Effects of Negative Interest Rates // https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=IPOL_STU(2021)662920. 30 June 2021.
  10. Effects of Pandemic-Induced Uncertainty on Monetary Policy // Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies Directorate-General for Internal Policies. November 2020.