Атанас Скатов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Атанас Скатов
Атанас Скатов, Базов лагер Макалу, 5700 м, 24 май 2016 г.
Атанас Скатов, Базов лагер Макалу, 5700 м, 24 май 2016 г.

Роден
11 март 1978 г. (40 г.)
Националност Флаг на България България
Професия агроном растителна защита, алпинист, ентомолог, еколог
Активен период 2012 -
Семейство
Деца 1

Уебсайт http://www.atanasskatov.com/

Атанас Георгиев Скатов е български алпинист, веган, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог. Той е първият веган в света изкачил най-високата точка на Земята Еверест[1]. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на Земята без консумация на животинска храна. Към 2018 г. е изкачил 6 върха над 8000 метра: Еверест, Манаслу, Анапурна, Макалу[2], Лхотце и Чо Ою. Това го прави втори по брой изкачени осемхилядници българин след Боян Петров, който има 10 успешни изкачвания (всички те – без използване на допълнителен кислород).

Атанас Скатов изкачи на 20 юни 2017 година връх Денали, 6194 м, първенец на Северна Америка солово в алпийски стил[3]. С това си изкачване стана първия българин завършил проекта „Седемте континентални първенци“ известен като Seven Summits[4].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Атанас Скатов (Димитров до 2009 г.) е роден на 11 март 1978 г. Сливен. Завършва Аграрен университет Пловдив през 2001 г. като първенец на випуска по Растителна защита като магистър. По време на следването си печели два конкурса за стипендии по Еразмус/Сократес и Темпус и следва два семестъра 1999 и 2000 г. в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, а от 2001 до 2004 г. е редовен докторант там в две катедри – градинарство и фитомедицина (растителна защита). През февруари 2005 г. защитава докторат на тема: „Интегрирано производство на домати (Lycop­er­si­con escu­len­tum) в оранжерия при особено внимание към интегрираната и биологичната борба срещу оранжерийната белокрилка (Tri­aleu­rodes vapo­rar­i­o­rum Westwood)“.

През 2015 г. излиза първата му книга: „Богинята Майка на вселената[5]“ от издателство Кибеа. Заедно с книгата му излиза и първият му филм: „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“.[6] Автор е на десетки научни статии в България и чужбина, становища, инструкции към НСРЗ. Прави презентации из цялата страна и мотивационни срещи. Дал е над 100 интервюта за последният си проект: Изкачване на 14-те най-високи върха на планетата без консумация на храна от животински произход.

Има един син роден 2009 г.

Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и световния алпинизъм. До 2010 година никога не е бил в планина, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм е първият българин изкачил 6 континентални първенци за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първия българин участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите, като атакува два осем хилядника в алпийски стил само за седмица. Той е и първия българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 метра за 4 месеца.

Атанас Скатов решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, като решава да изкачи най-високите върхове на света и на всички континенти за тестване върху физическите и психическите показатели, защото височинния алпинизъм е заниманието, което на много висока степен натоварва тялото и психиката.

През 2015 година е получава званието почетен гражданин на град Сливен[7].

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Областите на научните му изследвания са[редактиране | редактиране на кода]

 • Морфология, биоекология и борба на оранжерийни неприятели по културните растения – Trialeurodes vaporariorum Westwood; Tetranychus urticae Koch; Bradysia difformis Frey; Myzus persicae Sulzer; Aphis gossypi Glover и др;
 • Инсектицидното действие на някои растителни екстракти: Борово масло, рициново масло, лавандулово масло, квазия (Quassia amara), пиретрум, азадирахтин и др;
 • Полезни насекоми – Encarsia formosa Gahan, Macrolophus pygmaeus Rambur; Dacnusa sibirica Telenga, Lysiphlebus testacepies Cresson; Phytoseiulus persimilis Athias-​Henriot и др;
 • Ентомопатогенни гъби – Verticillium lecanii (Zimmerman) Viegas; Неприятели по складираните продукти; Хидропонни методи на отглеждане на културни растения в култивационни съоръжения.

Алпинизъм и веганство[редактиране | редактиране на кода]

Като ученик на 14 години в Сливенската гимназия по електроника и електротехника има мечта да премине най-дългия пешеходен маршрут в България от връх Ком до нос Емине. Но това се случва 18 години по-късно през лятото 2010 г. От 1-ви до 12-ти клас танцува български народни танци в представителния за града детски ансамбъл Тракийче, не е тренирал никога спорт, и до 2012 година не е участвал в спортно състезание[8]. Всичко започва през лятото на 2010 г. с първото си преминаване на Ком–Емине и тогава е пленен от магията на планината. През 2011 и 2012 г. преминава отново това трасе. В планината намира баланс, спокойствие, щастие и има възможност да осмисли живота си и какво може да направи за нашата планета, защото от 2000 година не му дава мира един факт, че популацията на планетата непрекъснато нараства, а селскостопанските площи са ограничени, и въпреки че се усвояват нови площи за сметка на гори и джунгли, това няма как да продължи вечно.

В края на 2011 година в д-р Скатов се заражда идеята да преустанови консумацията на животинска храна (защото за животинската храна трябват много повече ресурси, отколкото за растителната) и да изкачва най-високите върхове на всички континенти, както и всички най-високи върхове над 8000 метра без консумация на животинска храна. Така той събира веганството и алпинизма в своя първи проект: „Изкачване на 7-те континентални първенци като веган“[9]. За по-малко от 2 години (2013/2014) изкачва първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида на тази диета. Скатов няма дори изкаран и елементарен курс по катерене и алпинизъм и е абсолютно самоук в този бранш. Но дългата му практика като научен работник му помага да преценя добре ситуациите, да анализира и да взема правилни решения. Той никога не проучва даден връх преди експедиция и иска да усети духа на първооткривателите, които не са знаели какво ги очаква.

През 2014 г. изкачва за първи път Еверест (24 май) от север (Тибет), с употреба на допълнителен кислород и носачи, в състава на международна експедиция. Постижение, което ще повтори на 22 май 2017 г., но този път по маршрута от юг (Непал), а през май 2018 г. опитът му за безкислородно и самостоятелно повторение на маршрута от север ще бъде осуетен от китайските власти, които изискват всяко подобно начинание да бъде подпомагано от носач.

През 2015 г. стартира своя втори проект „Изкачване на 14-те най-високи върха на планетата (Хималайската корона) без консумация на храна от животински произход“ с експедиция на осмия по височина връх на планетата и дотогава неизкачен от българин – Манаслу, 8163 м. Единствен Скатов от всички алпинисти през есента на 2015 година прави три поредни опити за атака и на 1 октомври с изгрева на слънцето в 5:50 ч. е на върха[10]. На 30 септември, денонощие преди него, върхът е достигнат от друг български алпинист, Боян Петров, за когото това е първа атака. Така Скатов става вторият българин, изкачил Манаслу, и вторият веган в света на този осемхилядник.

През 2016 г. Скатов взима участие в три експедиции на върхове над 8000 м в Хималаите преди мусоните, което не е правено от друг българин досега, а в световен мащаб има едва няколко подобни случая. На 16 април достига до 7700 м на Анапурна, 8091 м, с още 5 алпинисти, но поради лошо време слиза в базовия лагер. На 1 май 2016 г. изкачва успешно десетият по височина връх на планетата – Анапурна, 8091 м, който е и най-смъртоносният, и става първия веган в света, изкачил връх Анапурна I[11]. Веднага след Анапурна се отправя към съседния Дхаулагири, като в алпийски стил на 15 май достига до 7900 м под върха, който е висок 8172 м. Няма време за втора атака, защото в плана му е и петият по височина връх на света – Макалу, 8483 м. С едва ден почивка след Дхаулагири, Скатов се отправя към Макалу, а само след една нощ в базовия му лагер той тръгва отново в алпийски стил да изкачва връх над 8000 м, само 4 дни след предходния опит на осемхилядник. На 23 май в 12:00 ч. Скатов развява своите знамена от най-високата точка и става първият веган, изкачил Макалу, а по данни да свои колеги алпинисти е осъществил и най-бързата експедиция на Макалу – за 115 часа, с една нощувка в базов лагер преди атаката. Така за 23 дни той участва в три експедиции на върхове над 8000 м, като две от тях са в алпийски стил, в рамките на по-малко от седмица – за първи път от българин и веган в света.

Само две седмици след завръщането си от 80-дневната тройна експедиция в Непал, на 15 юни 2016 г. Атанас Скатов заминава за Пакистан, където се включва в експедиция за изкачване на Гашербрум I и Гашербрум II. За Скатов е важно да търси границите на вегана като натоварва физиката и психиката си на максимална степен. След близо един месец престой за аклиматизация в базовия лагер на Гашербрум, на 21 юли той се отправя към Лагер 1 и в атака на Гашербрум II, но на 22 юли започва да вали 26 часа без прекъсване и натрупаният сняг не позволява атака към върха. На 23 юли Скатов слиза в Базов лагер и взема решение да преустанови експедицията.

Така за 2016 година той успява да вземе участие в 4 експедиции към върхове над 8000 м, което не е правено от друг веган в света, както и от друг българин.

Атанас Скатов смята, че най-голямата му научна дейност е проучване на веганството като начин на живот. Към януари 2017 година влиза в шестата година с този режим на хранене и неговият експеримент продължава. Прави редовно кръвни изследвания на важните за здравето си показатели, както и води дневник за спортната си активност, и как се чувства.

През 2017 г. Скатов взима участие в две експедиции на върхове над 8000 м в Хималаите. На 16 май изкачва връх Лхоце, 8516 м, заедно с индиец, новозеландка и двама ирландци, по предварително фиксирани от шерпите въжета [12], като цели 4 години преди това не е имало изкачване на върха, заради поредицата фатални инциденти в района. Това е второ българско изкаване на четвъртия по височина връх на планетата, след соловото, безкислородно такова на Христо Проданов през 1981 г. Веднага след връх Лхоце Скатов се придвижва до последен (четвърти) лагер на Еверест за атака към покрива на света, но само лошото време го връща назад. Изчаква 3 дни за подходящо време в лагер 2 на 6500 м и на 22 май изкачва връх Еверест, 8848 м, по Югоизточния гребен. С това си постижение Скатов става първият българин, изкачил Еверест както по Северния, така и по Югоизточния гребен (Николай Петков е изкачвал върха по Западния – 9 май 1984 г. и по Северния гребен – 20 май 2004 г., а по Югоизточния гребен само е слизал от него). Освен това Скатов осъществява рекордно изкачване на два осемхилядника – за 5 дни и 11 часа. За сравнение постижението на Боян Петров от 23-31 юли 2014 г. е 7 дни и 20 часа (Броуд пик и К2), но без допълнителен кислород, а през 2009 г. употребява 6 дни и 5 часа (26 юли – 1 август) за да достигне едва на няколко метра под връхната точка на Гашербрум II (неизкачен тогава), след успеха на Гашербрум I.

Само седмица след завръщането си в България от Хималаите, Скатов се отправя към Аляска за да завърши първия си проект с континенталните първенци. Солово, в алпийски стил, на 20 юни изкачва първенеца на Севрна Америка – Денали и завършва успешно Седемте континентални първенци с което се превръща в първия българин и първия веган с това постижение.

През предмусонния период на 2018 г. Скатов успява да изкачи шестия по височина връх на планетата Чо Ойю, 8188 м – на 13 май, по нормалния маршрут от северозапад, без употреба на кислород и носачи[13]. Времето при изкачването е много добро, но преди това е бил принуден да изчака три дни стихването на ураганния вятър в Лагер 2 на 7150 м. След 13-часовата атака на върха и слизането в базовия лагер узнава за инцидента с Боян Петров по склоновете на Шиша Пангма, за все още продължаващата, но към края си спасителна акция, и публикува емоционални думи по повод случващото се[14][15]. В плановете му влиза и опит за подобно безкислородно и самостоятелно изкачване на Еверест от север, непосредствено след края на експедицията до Чо Ойю. Маршрутът му е познат от успеха през май 2014 г. Тези планове обаче са осуетени от китайските власти, които не разрешават изкачвания без помощта на шерпи, особено след инцидента на Шиша Пангма няколко седмици по-рано, наложил мащабна спасителна операция[16]. По думите му, по този начин се е провалил и замисълът му да посвети това изкачване на Боян[17].

Алпийски експедиции[редактиране | редактиране на кода]

Година Връх Височина Планина Държава Бележки
2013 Ухуру 5895 m Килиманджаро Флаг на Танзания Танзания Първи веган в света
2013 Елбрус 5642 m Кавказ Флаг на Русия Русия Първи веган в света
2013 Ленин 7134 m Памир Флаг на Киргизстан Киргизстан до 6900 m
2013 Аконкагуа 6962 m Анди Флаг на Аржентина Аржентина до 6600 m
2014 Аконкагуа 6962 m Анди Флаг на Аржентина Аржентина Първи веган в света/Експедиция за 3 дни!
2014 Еверест север 8848 m Хималаи Флаг на Китай Китай Първи веган в света
2014 Карстенс пирамид 4884 m Maoke Флаг на Индонезия Индонезия Първи веган в света
2014 Винсън масив 4982 m Елсворт Антарктида Първи веган в света
2015 Манаслу 8163 m Хималаи Флаг на Непал Непал Второ българско изкачване/Втори веган в света
2016 Анапурна I 8091 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света
2016 Дхаулагири 8172 m Хималаи Флаг на Непал Непал до 7900 m
2016 Макалу 8485 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света/ Експедиция само за 4 дни!
2016 Гашербрум II 8035 m Каракорум Флаг на Пакистан Пакистан До 6350 m
2017 Лхотце 8516 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света
2017 Еверест юг 8848 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света за втори път
2017 Денали 6197 m Денали Флаг на САЩ САЩ Първи веган в света
2018 Чо Ою 8188 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света/без шерпи/без кислород

  Изкачени върхове с височина над 8000 метра.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

 1. Експериментът Скатов[18]
 2. Координати Лхотце – Еверест: Дневникът на Атанас Скатов. 20 декември 2017[19]
 3. С Атанас Скатов из Сливенския Балкан[20]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. http://www.360mag.bg/posts/31069
 2. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625669
 3. https://dariknews.bg/novini/bylgariia/alpinistyt-atanas-skatov-pokori-vryh-denali-v-aliaska-snimki-2031848
 4. http://planinar.org/българин-изкачи-всички-първенци-7-те/
 5. https://kibea.net/book/1985
 6. Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест
 7. http://slivenpress.bg/novini-sliven/16481-ПЕТИМА-ПОЧЕТНИ-ГРАЖДАНИ-НА-СЛИВЕН
 8. https://spisanie8.bg/рубрики/личности/2352-др-скатов-по-скатовете.html
 9. https://www.spisanie8.bg/рубрики/личности/3249-др-скатов-след-време-всички-ще-се-срамуваме-че-сме-яли-месо.html
 10. http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/veganat_skatov_pokoril_manaslu_ot_treti_opit-303791.html#
 11. http://www.dnevnik.bg/sport/2016/05/01/2752737_atanas_skatov_sushto_izkachi_anapurna/
 12. Rajan Pokherel. Mt Lhotse records first successful ascent after three years. // The Himalayan Times. 2017.
 13. https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/13/3178142_alpinistut_atanas_skatov_e_izkachil_shestiiat/
 14. https://gong.bg/oshte-sport/zimni-sportove/multimedia/video/priiatel-se-sboguva-s-boian-dano-usetia-duha-ti-na-everest-485537
 15. https://www.24chasa.bg/novini/article/6864279
 16. https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/18/3181384_atanas_skatov_ne_poluchi_razreshenie_da_izkachva_sam/
 17. https://news.bg/world/kitayskite-vlasti-ne-pozvoliha-na-atanas-skatov-da-izkachi-everest-bez-sherp.html
 18. http://www.atanasskatov.com/index.php/gallery/video/87-the-skatov-experiment
 19. https://www.bnt.bg/bg/a/koordinati-lkhottse-everest-dnevnikt-na-atanas-skatov-20122017
 20. https://www.bnt.bg/bg/a/s-atanas-skatov-iz-slivenskiya-balkan