Атанас Скатов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Атанас Скатов
Атанас Скатов, Базов лагер Макалу, 5700 м, 24 май 2016 г.
Атанас Скатов, Базов лагер Макалу, 5700 м, 24 май 2016 г.

Роден
11 март 1978 г. (40 г.)
Националност Флаг на България България
Професия агроном растителна защита, алпинист, ентомолог, еколог
Активен период 2012 -
Семейство
Деца 1

Уебсайт http://www.atanasskatov.com/

Атанас Георгиев Скатов е български алпинист, веган, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог. Той е първият веган в света изкачил най-високата точка на Земята Еверест[1]. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на Земята без консумация на животинска храна. Към 2018 г. е изкачил 6 върха над 8000 метра: Еверест, Манаслу, Аннапурна, Макалу[2], Лхотце и Чо Ою.

Атанас Скатов изкачи на 20 юни 2017 година връх Денали, 6194 м, първенец на Северна Америка солово в алпийски стил[3]. С това си изкачване стана първия българин завършил проекта „Седемте континентални първенци“ известен като Seven Summits[4].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Атанас Скатов (Димитров до 2009 г.) е роден на 11 март 1978 г. Сливен. Завършва Аграрен университет Пловдив през 2001 г. като първенец на випуска по Растителна защита като магистър. По време на следването си печели два конкурса за стипендии по Еразмус/Сократес и Темпус и следва два семестъра 1999 и 2000 г. в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, а от 2001 до 2004 г. е редовен докторант там в две катедри – градинарство и фитомедицина (растителна защита). През февруари 2005 г. защитава докторат на тема: „Интегрирано производство на домати (Lycop­er­si­con escu­len­tum) в оранжерия при особено внимание към интегрираната и биологичната борба срещу оранжерийната белокрилка (Tri­aleu­rodes vapo­rar­i­o­rum Westwood)“.

През 2015 г. излиза първата му книга: „Богинята Майка на вселената[5]“ от издателство Кибеа. Заедно с книгата му излиза и първият му филм: „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“.[6] Автор е на десетки научни статии в България и чужбина, становища, инструкции към НСРЗ. Прави презентации из цялата страна и мотивационни срещи. Дал е над 100 интервюта за последният си проект: Изкачване на 14-те най-високи върха на планетата без консумация на храна от животински произход.

Има един син роден 2009 г.

Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и световния алпинизъм. До 2010 година никога не е бил в планина, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм е първият българин изкачил 6 континентални първенци за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първия българин участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите, като атакува два осем хилядника в алпийски стил само за седмица. Той е и първия българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 метра за 4 месеца.

Атанас Скатов решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, като решава да изкачи най-високите върхове на света и на всички континенти за тестване върху физическите и психическите показатели, защото височинния алпинизъм е заниманието, което на много висока степен натоварва тялото и психиката.

През 2015 година е получава званието почетен гражданин на град Сливен[7].

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Областите на научните му изследвания са:[редактиране | редактиране на кода]

  • Морфология, биоекология и борба на оранжерийни неприятели по културните растения – Trialeurodes vaporariorum Westwood; Tetranychus urticae Koch; Bradysia difformis Frey; Myzus persicae Sulzer; Aphis gossypi Glover и др;
  • Инсектицидното действие на някои растителни екстракти: Борово масло, рициново масло, лавандулово масло, квазия (Quassia amara), пиретрум, азадирахтин и др;
  • Полезни насекоми – Encarsia formosa Gahan, Macrolophus pygmaeus Rambur; Dacnusa sibirica Telenga, Lysiphlebus testacepies Cresson; Phytoseiulus persimilis Athias-​Henriot и др;
  • Ентомопатогенни гъби – Verticillium lecanii (Zimmerman) Viegas; Неприятели по складираните продукти; Хидропонни методи на отглеждане на културни растения в култивационни съоръжения.

Алпинизъм и веганство[редактиране | редактиране на кода]

Като ученик на 14 години в Сливенската гимназия по електроника и електротехника има мечта да премине най-дългия пешеходен маршрут в България от връх Ком до нос Емине. Но това се случва 18 години по-късно през лятото 2010 г. От 1-ви до 12-ти клас танцува български народни танци в представителния за града детски ансамбъл Тракийче, не е тренирал никога спорт, и до 2012 година не е участвал в спортно състезание[8]. Всичко започва през лятото на 2010 г. с първото си преминаване на Ком–Емине и тогава е пленен от магията на планината. През 2011 и 2012 г. преминава отново това трасе. В планината намира баланс, спокойствие, щастие и има възможност да осмисли живота си и какво може да направи за нашата планета, защото от 2000 година не му дава мира един факт, че популацията на планетата непрекъснато нараства, а селскостопанските площи са ограничени, и въпреки че се усвояват нови площи за сметка на гори и джунгли, това няма как да продължи вечно.

В края на 2011 година в д-р Скатов се заражда идеята да преустанови консумацията на животинска храна (защото за животинската храна трябват много повече ресурси, отколкото за растителната) и да изкачва най-високите върхове на всички континенти, както и всички най-високи върхове над 8000 метра без консумация на животинска храна. Така той събира веганството и алпинизма в своя първи проект: „Изкачване на 7-те континентални първенци като веган“[9]. За по-малко от 2 години (2013/2014) изкачва първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида на тази диета. Скатов няма дори изкаран и елементарен курс по катерене и алпинизъм и е абсолютно самоук в този бранш. Но дългата му практика като научен работник му помага да преценя добре ситуациите, да анализира и да взема правилни решения. Той никога не проучва даден връх преди експедиция и иска да усети духа на първооткривателите, които не са знаели какво ги очаква.

През 2015 година стартира своя втори проект „Изкачване на 14-те най-високи върха на планетата (Хималайската корона) без консумация на храна от животински произход“ с експедиция на осмия по височина връх на планетата и дотогава неизкачен от българин – Манаслу, 8163 m. Единствен Скатов от всички алпинисти през есента на 2015 година прави 3 поредни опити за атака и на 1 май с изгрева на слънцето в 5.50 часа е на върха[10]. Само няколко часа преди него е достигнал върха друг български алпинист, за който това е било първа атака. Така Скатов става втория българин изкачил Манаслу и втория веган в света на този осемхилядник.

През 2016 година Скатов взема участие в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в Хималаите преди мусоните, което до сега не е правено от друг българин, а в световен мащаб са няколко подобни случая. На 16 април достига до 7700 метра на Анапурна, 8091 м, с още 5 алпиниста, но поради лошо време слиза в Базов лагер. На 1 май 2016 г. година изкачва успешно 10-тия връх на планетата – Анапурна, 8091 м, който е и най-смъртоносния и става първия веган в света изкачил връх Анапурна I[11]. Веднага след Анапурна заминава за Дхаулагири, като в алпийски стил на 15 май достига до 7900 м под върха, който е 8172 м. Няма време за втора атака, защото в плана му е 5-ят по височина връх на света – Макалу, 8483 м. С едва един ден почивка след Дхаулагири, Скатов се отправя за Макалу и само с една нощ на Базов лагер, той тръгва отново в алпийски стил, само 4 дни след предния осемхилядник да изкачва Макалу. На 23 май в 12.00 часа Скатов развява своите знамена от най-високата точка на Макалу и става първия веган изкачил Макалу, а по данни да свои колеги – алпинисти е осъществил най-бързата експедиция на Макалу за 115 часа с една нощувка на базов лагер преди атаката. Така за 23 дена той успява да участва в 3 експедиции на върхове над 8000 метра, като двете експедиции са в алпийски стил в рамките на по-малко от седмица – за първи път от българин и веган в света.

Само две седмици след завръщането си от 80-дневната тройна експедиция в Непал, Атанас Скатов заминава на 15 юни 2016 г. за Пакистан, където се включва в експедиция за изкачване на Гашербрум 1 и Гашербрум 2. За Скатов е важно да търси границите на вегана като натоварва физиката и психиката си на максимална степен. След близо един месец престой за аклиматизация на Базовия лагер на Гашербрум, на 21-ви юли той се отправя към Лагер 1 и атака на Гашербрум 2, но на 22-ри юли вали 26 часа сняг без прекъсване и натрупаният сняг не позволява атака към върха. На 23-ти юли Скатов слиза в Базов лагер и взема решение да преустанови експедицията.

Така за 2016 година той успява да вземе участие в 4 експедиции над 8000 метра, което не е правено от друг веган в света, както и от друг българин.

Атанас Скатов смята, че най-голямата му научна дейност е проучване на веганството като начин на живот. Към януари 2017 година влиза в 6-тата година с този режим на хранене и неговия експеримент продължава. Прави си редовно кръвни изследвания на важните за здравето показатели, както и води дневник за спортната си активност и как се чувства.

През 2017 година Скатов взема участие в 2 експедиции на върхове над 8000 метра в Хималаите. На 16 май изкачва връх Лхотце, 8516 м, като 4 години преди това не е имало изкачване на върха, а от българин не е изкачван от 1981 г. Веднага след връх Лхотце Скатов се придвижва до последен лагер на Еверест за атака към покрива на света, но само лошото време го връща назад. Изкарва 3 дни в лагер 2 на 6500 метра да изчака за подходящо време и на 22 май изкачва връх Еверест, 8848 м по южния ръб. С това си изкачване Скатов става първия българин изкачил Еверест по северния и по южния връх, както и изкачване на два осем хилядника за 5 дни и 11 часа.

Само седмица след завръщането си в България след Хималаите, Скатов се отправя към Аляска за да завърши първия си проект с континенталните първенци. Солово в алпийски стил на 20 юни изкачва първенеца на Севрна Америка и завършва успешно Седемте континентални първенци с което се превръща в първия българин и първия веган с това постижение.

Алпийски експедиции[редактиране | редактиране на кода]

Година Връх Височина Планина Държава Бележки
2013 Ухуру 5895 m Килиманджаро Флаг на Танзания Танзания Първи веган в света
2013 Елбрус 5642 m Кавказ Флаг на Русия Русия Първи веган в света
2003 Ленин 7134 m Памир Флаг на Киргизстан Киргизстан до 6900 m
2013 Аконкагуа 6962 m Анди Флаг на Аржентина Аржентина до 6600 m
2014 Аконкагуа 6962 m Анди Флаг на Аржентина Аржентина Първи веган в света/Експедиция за 3 дни!
2014 Еверест север 8848 m Хималаи Флаг на Китай Китай Първи веган в света
2014 Карстенс пирамид 4884 m Maoke Флаг на Индонезия Индонезия Първи веган в света
2014 Винсън масив 4982 m Елсворт Антарктида Първи веган в света
2015 Манаслу 8163 m Хималаи Флаг на Непал Непал Второ българско изкачване/Втори веган в света
2016 Анапурна I 8091 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света
2016 Дхаулагири 8172 m Хималаи Флаг на Непал Непал до 7900 m
2016 Макалу 8485 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света/ Експедиция само за 4 дни!
2016 Гашербрум II 8035 m Каракорум Флаг на Пакистан Пакистан До 6350 m
2017 Лхотце 8516 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света
2017 Еверест юг 8848 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света за втори път
2017 Денали 6197 m Денали Флаг на САЩ САЩ Първи веган в света
2018 Чо Ою 8188 m Хималаи Флаг на Непал Непал Първи веган в света/без шерпи/без кислород

  Изкачени върхове с височина над 8000 метра.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

  1. Експериментът Скатов[12]
  2. Координати Лхотце – Еверест: Дневникът на Атанас Скатов. 20.12.2017[13]
  3. С Атанас Скатов из Сливенския Балкан[14]

Източници[редактиране | редактиране на кода]