Атина (митология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атина.

Атина
Глава на Атина, детайл от бронзова стамноидна ситула, 340 – 320 г. пр. Хр., част от Колекция Васил Божков, София, България

Атина в древногръцката митология е богинята на мъдростта, занаятите и военните стратегии.

Атина е известна със спокойния си нрав, както и с това, че води битки само със справедливи каузи, никога безпричинно.

Изобразявана е като проницателната приятелка на герои, като богинята покровителка на геройски начинания.

Тя е една от главните фигури в древногръцката митология и по своята значимост е равна на Зевс, а в периода на матриархата в митологията, даже го превъзхожда.

Според по-късни митове тя е дъщеря на Зевс и Метида, но не Метида родила детето. Зевс се страхувал, че съпругата му може да роди син, който да вземе властта на Олимп, и погълнал бременната си жена. Метида обаче родила дъщеря и почнала да кове в стомаха му шлем за нея. Зевс получил силно главоболие и повикал на помощ Хефест, който да разцепи главата му, за да го отърве от болката. Оттам излиза Атина с целия си блясък и с нов лъскав шлем. Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня и Гръмовержецът често се съветвал с нея.

Има мит, според който Атина и Посейдон спорили за това кой от тях да бъде покровител на Атина. Накрая решили градът да бъде на този, който му направи най-добър подарък. Посейдон подарил извор, но водата била солена като морската и не ставала за пиене. Атина подарила маслиново дръвче, на което може да се ядат плодовете, да се прави зехтин и да се използва за дървесина. Така Атина спечелила правото да е покровителка на града и в нейна чест хората кръстили града Атина.

Заедно с ролята си на богиня на войната, тя е и девица и защитничка на целомъдрието. Нейни символи сред животните са змията, олицетворяваща мъдростта, и совата. В храма на Атина в Атина, разказва Херодот, е имало огромна змия, пазителка на храма. Сова и змия са охранявали и двореца.

Прозвища[редактиране | редактиране на кода]

Атина, както повечето богове от гръцкия пантеон, имала много имена. Обикновено те са били свързани с някое особено характерно качество на богинята. (Интересното е, че не е било желателно същият епитет да се използва, за да се опише смъртен – хората са се страхували от гнева на боговете.) Атина Палада е може би най-известното прозвище, малко се знае обаче, че Партенонът е наречен така именно на Атина с епитет Партенос, т.е. Девица.

Афродита Анадиомена познават всички, само че като „родена от вълните“, Артемида Тавропола пък е повелителка на бикове.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]