Атинско херцогство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Територия на Атинското херцогство

Атинското херцогство е държавно формирование, създадено от кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход след превземането на Константинопол на територията на Атика и Беотия в днешна Гърция.

Херцогството просъществува цели 254 години - от 1204 до 1458 г., като играе значима роля в историята на Южните Балкани през този период.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основател на херцогството е бургундският рицар Отон де Ла Рош († 1234). Първоначално Атинското херцогство е васално на Солунското кралство, а от 1224 на Ахейското княжество. От 1260 управителят на Атина получава херцогска титла.

През 1311 година, след убийството на Роже дьо Флор, херцогството е завладяно от каталунските наемници на Андроник II, останали в историята по-известни като "каталунската компания". Номинално каталунците признават властта на херцозите на Атина, защото са членове на сицилианския клон на Арагонския кралски дом, но реално самостойно се разпореждат в херцогството.

През 1387 година Атинското херцогство е завладяно от Коринтския владетел Нерио I Акциайоли († 1394).

През 1456 година херцогството е завладяно от Османската империя и от 1458 престава да съществува като самостоятелна единица. Последният херцог на Атинското херцогство Франко е убит от османците.

Владетели на Атинското херцогство[редактиране | редактиране на кода]

Херцози от рода Ла Рош и Бриен[редактиране | редактиране на кода]

Херцози от Арагонската кралска фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Херцози от рода Акциайоли[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Герцогство Афинское“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.