Атиша Дипанкара Шриджняна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Атиша
অতীশ দীপঙ্কর
индийски философ

Роден
982 г.
Починал
1054 г. (72 г.)
Философия
Регион Индийски философия
Епоха Средновековна философия
Школа Будизъм
Атиша Дипанкара Шриджняна в Общомедия
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Атиша Дипанкара Шриджняна (9801054), наричан в Тибет Джово Атиша е будистки учител от империята Пала, който наред с Кончог Гялпо и Марпа Лоцава е ключова фигура от повторното разпространение на ученията на Буда в Тибет и основател на школата Кадам. Тази втора вълна е известна с понятието Сарма или Новите Преводи за разлика от Старите Преводи или Нингма, голямата част от чиято традиция, най-вече манастирите ѝ е унищожена по времето на крал Лангдарма.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Атиша е роден в Бенгал в региона Бикрампур в аристократично семейство и детското му име е Чандрагарбха. От дете той проявява огромен интерес към будистките учения и според традицията има 100 учители, сред които Шантипа, Джняна Шримати и махапандита Наропа от университета Наланда. На 21 години става монах и приема името Дипанкара Шриджняна, а до 30-годишен изучава Трипитака и всички будистки философски школи.

През 1011 г. Атиша със 100 свои ученици се отправя на Суматра, за да се учат при Дхармакирти от Шривиджая, известен и като Дхармаракшита, където в течение на дванадесет години изучават Бодхичита или просветлената мотивация на Бодхисатвите. След това те се завръщат в Магадха и получават всеобщо признание от всички будистки учени. След неколкократни покани през 1024 г. той заминава в Тибет.

Името на Атиша се свързва с възраждането на Будизма в Тибет около век и половина след разрушителното дело на крал Лангдарма. Дошъл в Тибет по покана на кралската фамилия Нари той е възхитен о богатата библиотека на манастира Самье. Години наред той превежда и систематизира мнгобройните ценни ръкописи — както намерени там, така и донесени от него самия. Главен ученик и приемник на Атиша е Дромтонпа, който формира традицията наречена Кадампа. Нейна основа е учението за Бодхичита и практиката на ума или Лоджонг. Впоследствие ученията на школата Кадам се вливат в Кагю и другите линии и тя не достига до наше веме като отделна линия, но четиристотин години след Атиша Кадам служи като основа и вдъхновение за Дзонкапа за създаването на най-голямата тибетска школа Гелуг.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

След 30 години активност в Тибет Атиша умира в района на Лхаса в село Летхан, където днес има мемориална Ступа.

Връзки[редактиране | редактиране на кода]