Направо към съдържанието

Атлас (робот)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Атлас.

Атлас
Външен изглед на робота Atlas
Информация
ПроизводителBoston Dynamics
Създаден2013 г.
Типхуманоиден робот
Целиздирване и спасителни акции
Произлиза отPETMAN PETMAN
Уебсайтbostondynamics.com
Атлас в Общомедия

Атлас (на английски: Atlas) е двукрак хуманоиден робот разработван предимно от Американската компания Boston Dynamics, с финансиране и надзор от United States Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Роботът е висок 1,8 метра и е разработен основно да изпълнява редица спасителни операции. Представен е официално на 11 юли 2013.[1]

Дизайн и разработка

[редактиране | редактиране на кода]

Дизайнът и производството на Atlas е контролирано пряко от DARPA, агенция от Департамента на отбраната на САЩ, в сътрудничество с Boston Dynamics. Едната ръка на робота е разработена от Sandia National Laboratories, а другата е разработена от iRobot.[2] През 2013 година, ръководителя на проекта от DARPA – Гил Прат (Gill Pratt) сравнява прототипа на Atlas с малко дете, казвайки „Дете на една година не може да ходи добре, то пада много пъти ... до този момент сме стигнали сега.“[1]

Атлас е базиран на предишен проект на Boston Dynamics наречен PETMAN хуманоиден робот и има четири хидравлични крайника.[3] Изработен от алуминий и титан, изправен има височина от около 1,8 метра, тежи 150 килограма и е осветен от сини LED светлини.[1][3] Atlas притежава две системи за визуална ориентация – лазерен далекомер и стерео камера, контролирани от компютър в тялото му – ръцете му притежават прецизни двигателни функции.[3] Atlas може да преминава през тежък терен и да се изкачва по наклон с помощта на своите крака и ръце, въпреки че прототипът от 2013 година е захранван от енергиен източник извън борда му.[3]

През октомври 2013 година Boston Dynamics споделят видео показващо как Atlas може да запази равновесие на един крак докато е замерян с обекти.[4]

През 2014 година роботи Atlas, програмирани от шест различни отбора, ще се състезават в DARPA Robotics Challenge, за да бъдат проверени способностите на робота да изпълнява различни задачи, включително да се качва и слиза от превозно средство и да го управлява, да отваря врати и да използва електроуреди. Множество други роботи също ще участват. Идеята за това състезание произлиза от Аварията на АЕЦ Фукушима I и предоставя награда от 2 милиона долара на отбор, който победи.

През 2015 година Atlas (или Бягащият човек) се нарежда на второ място на финалния кръг на състезанието на DARPA след корейския отбор Kaist и техния робот DRC-Hubo с разлика от шест минути, преминавайки през цялото състезание за време от 50:26.

Новото поколение на робота Атлас

[редактиране | редактиране на кода]

На 23 февруари 2016 г. Boston Dynamics публикуват в YouTube видео за новата версия на робота Атлас. Тази версия е предназначена да функционира както навън, така и във вътрешни условия. Управлява се подвижно и е лесно приспособим към преодоляване на разнообразни теренни условия, включително сняг. Захранва се електрически и хидравлично. Използва сензори, намиращи се в тялото и краката му, за да поддържа равновесие и LIDAR и стерео сензори в главата му, за да избягва препятствия и да преценява терена, да помага с навигацията и да манипулира с обекти, дори когато биват преместени. Тази версия на Атлас е висока около 175 см (с около една глава по-нисък от версията си от DARPA Robotics Challenge) и тежи около 82 кг.

Атлас е предназначен като помощно средство на спешните екипи при издирване и спасителни акции. Изпълнява задачи като запушване на клапи, отваряне на врати и управление на електрическо оборудване в среди, в които не би оцелял човек. През 2013 г. Департаментът на отбраната заявява, че няма намерения да използва робота за настъпателни или отбранителни военни действия.

В състезанието по роботика на DARPA през 2015 г. Атлас успява да изпълни всяка от осемте задачи както следва:

 1. Да управлява превозно средство на място.
 2. Да се придвижи разглобен сред отломки.
 3. Да отстрани отломки, блокирали вход.
 4. Да отвори врата и да влезе в сградата.
 5. Да изкачи сгъваема стълба и да прекоси алуминиева платформа.
 6. Да използва инструмент, с който да пробие през бетонов блок.
 7. Да открие и запуши клапа в близост до протекла тръба.
 8. Да прикачи маркуч към пожарен хидрант и да пусне клапата.

Атлас бива направен публично достояние на 11 юли 2013 г. The New York Times пише, че дебютът му е „удивителен пример за това, че на компютрите им порастват крака и те започват да се движат из физическия свят“, описвайки робота като „огромна – макар и несигурна – стъпка към дълго предричаната ера на хуманоидните роботи.“ Гари Брадски, специалист по изкуствен интелект, обявява появата на „нов вид, Робо сапиенс“.

 1. а б в John Markoff. Modest Debut of Atlas May Foreshadow Age of 'Robo Sapiens' // New York Times. 11 юли 2013. Посетен на 14 юли 2013.
 2. Emi Kolawole. What if this ATLAS shrugged? – DARPA unveils new humanoid robot // Washington Post. 12 юли 2013. Посетен на 14 юли 2013.
 3. а б в г Tim Hornyak. Be afraid: DARPA unveils Terminator-like Atlas robot // CNET, 11 юли 2013. Посетен на 14 юли 2013.
 4. VIDEO: Robot performs balancing act Архив на оригинала от 2013-10-10 в Wayback Machine.. 3 News NZ. 9 октомври 2013.