Атлетико Букараманга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Атлетико Букараманга
Клуб Атлетико Букараманга С.А.
ПрозвищеЛеопардите (Лос Леопардос)
Жълтозелените (Лос Ауривердес)
Основан11 май 1949 г.  (на 74 г.)
ДържаваКолумбия
СтадионАлфонсо Лопес
Капацитет30.000
Собственик Оскар Авларес
Президент Ектор Карденас
Старши треньор Хосе Мануел Родригес
ПървенствоКатегория Примера Б
20143-то
СпонсорФрескалече
ЕкипировкаДепорте Тотал
Уебсайтatleticobucaramanga.com.co
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
Атлетико Букараманга в Общомедия

Атлетико Букараманга (на испански: Atlético Bucaramanga) е колумбийски футболен отбор от Букараманга, департамент Сантандер. Основан е на 11 май 1949 г. Въпреки че има над 60 сезона в Категория Примера А, най-високото постижение на отбора е едно второ място в края на 90-те години на 20 век.

История[редактиране | редактиране на кода]

Плановете за създаване на отбор, който да представлява департамента в професионалната футболна лига на Колумбия се зараждат през 1948 г. Голяма заслуга за създаването му имат президентите на няколко местни аматьорски отбора, а при първото участие в шампионата, тимът е съставен от играчи от Букараманга, Баракамбермеха и Баранкиля и завършва на 11 място. През 1994 г. тимът за първи път изпада във втора дивизия, но още на следващата година успява да завърши на първо място, завръщайки се в елита. През сезон 1996/1997 завършва на второ място, след като във финалните двубои губи с общ резултата 2:1 от Америка де Кали, с което добива право на участие в Копа Либертадорес, където стига до осминафиналите. Въпреки че през 2002 г. Атлетико трябва отново да играе във втора дивизия, увеличаването на броя на участниците в Категория Примера А на 18 води до тристранен турнир за определяне на двата допълнителни отбора, в който тимът завършва на второ място и запазва мястото си в първа дивизия. Изпадането обаче става факт през 2008 г., а следващия сезон Атлетико е близо до връщане в елита, но след като губи финала на първенството срещу Кортулуа с общ резултат 4:1, губи и баража за влизане в първа дивизия срещу Депортиво Перейра с общ резултат 5:3.

Дерби[редактиране | редактиране на кода]

Най-голямото съперничество на отбора е с Кукута Депортиво, тим от съседния департамент Северен Сантандер. Дербито е известно като Класико дел ориенте коломбиано (Дербито на Източна Колумбия) или още като Класико дел Гран Сантандер. Първата среща между двата тима е през 1950 г. и завършва с победа с 1:0 за Кукута Депортиво. Към 13 октомври 2014 г. двата отбора имат общо 188 мача помежду си във всички турнири, като Атлетико има 58 срещу 69 за Кукута и 61 равенства.

Играчи[редактиране | редактиране на кода]

Известни бивши играчи[редактиране | редактиране на кода]

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Рекорди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]