Атмосфера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атмосфера.

Тънкослойната атмосфера на Марс

Атмосфера (на гръцки: ατμός – па̀ра, изпарение; σφαῖρα – кълбо, сфера[1][2]) е общото наименование на слоя газове, обгръщащ небесно тяло с достатъчно голяма маса, като например планети. Една атмосфера е по-вероятно да се задържи, ако гравитацията на небесното тяло е достатъчно висока, a температурата на атмосферата е достатъчно ниска. Дебелината ѝ варира и тя се въртизаедно с небесното тяло като едно цяло. Някои планети се състоят почти изцяло от газове и така имат извънредно дълбока атмосфера.

Атмосферата на Земята се състои от азот (около 78%), кислород (около 21%), аргон (около 0,9%) с въглероден диоксид и други газове в малки количества като водород и хелий[3]. Кислородът се използва от повечето организми за дишане; азотът се регулира от бактерии и светкавици, за да се произведе амоняк, използван при изграждането на нуклеотиди и аминокиселини, Въглеродният диоксид се използва от растения, водорасли и цианобактерии при фотосинтезата. Атмосферата спомага да се защитят живите организми от генетично увреждане от слънчевата ултравиолетова радиация, слънчевия вятър и космическите лъчи. Сегашният състав на земната атмосфера е продукт на милиарди години биохимична модификация на палео атмосферата от живи организми.

Атмосферата на Венера и Марс се състои основно от въглероден диоксид с малки количества азот, аргон, кислород и някои други газове. Гигантите като Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун могат да задържат газове с ниска молекулна маса като водород и хелий. Терминът звездна атмосфера описва външната област на звезда и обикновено включва частта над непрозрачната фотосфера. Звезди с достатъчно ниски температури могат да имат външна атмосфера със съставни молекули.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ἀτμός|url=https://web.archive.org/web/20150924182433/http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Da%29tmo%2Fs |date=2015-09-24, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  2. σφαῖρα webarchive|url=https://web.archive.org/web/20170510152357/http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dsfai%3Dra%5E |date=2017-05-10, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  3. Atmosphere, Encyclopedia Britannica

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]