Атонска академия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Атониада)
Атонска академия
Αθωνιάδα Ακαδημία
Руините на академията в края на 20 век
Руините на академията в края на 20 век
Информация
СедалищеСвета гораОсманска империя, Гърция
Основаване1749 г.
Закриване1953 г.
Видгимназия
Карта Местоположение в Света гора
Сайтwww.athoniada.gr
Атонска академия в Общомедия

Атонската академия (на гръцки: Αθωνιάδα Ακαδημία) е православна образователна институция основана през 1749 г. на Света гора, тогава в Османската империя, в опит за модерно схоластично съчетание на православната богословска традиция с европейското просвещение.

Основна заслуга за въздигането на тази нова академия има Евгениос Вулгарис, който поема водеща роля на място през 1753 г. [1]

Още с учредяването си, Атонската академия си навлича ненавистта на безпросветното монашеско братство, най-вече заради опита за дидактично съчетание на античната философия и съвременната физика с православното фанариотско буквоядство всред монасите. Голяма логистика за учредяването на първата православна академия оказва патриарх Кирил V Константинополски.

През 1758 г. Вулгарис все пак е прогонен от Атонската академия, не без помощта на новия цариградски патриарх Калиник IV Константинополски. След низвергването на патриарх Кирил V, Вулгарис се чувства изоставен и напуска академията и Атон. Въпреки че, след оттеглянето на Вулгарис академията продължава формално да съществува, нейната функция се изчерпа само до изучаване на традиционното православно богословие от това време.

През 1821 г., във връзка с избухналата гръцка война за независимост, дейността на академията е преустановена, после през 1842 г. е възобновена, но от 1845 г. седалището на академията се мести в Карея.

Академията не функционира през Първата и Втората световни войни в следвоенните години – от 1916 до 1930 и от 1940 до 1953 г.

Първата сграда на академията е в руини до Ватопедския манастир.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чилингиров, Стилиян. Какво е дал българинът на другите народи. 1938, 1939, 1941, 1991, 2006. с. 67.